Neuredne menstruacije koje prevremeno dolaze

Neuredne menstruacijePojam “neuredne menstruacije” podrazumeva sve moguće nepravilnosti menstrualnog ciklusa, ali ovde ćemo govoriti o menstruacijama koje dolaze ranije nego što bi trebale. Nakon toga i moguće lečenje biljem.

Menstruacije koje dolaze 8-9 dana ranije

U modernoj zapadnoevropskoj i američkoj medicini govori se o tri tipa menstruacija koje prevremeno dolaze.

  1. Prve su na bazi nedostatka progesterona. U ovom slučaju je skraćena druga faza ciklusa, jer žuto telo jajnika ne obavlja na odgovarajući način svoju funkciju. Poremećaj se ispravlja dodavanjem progesterona u drugoj polovini ciklusa.
  2.  Drugi tip menstruacije nastaje kao posledica prevremene ovulacije, a leči se manjim količinama estrogenih hormona. Ponekad se prepisuju pilule za veštački ciklus u nadi da će se priroda krvarenja za nekoliko meseciovakve poštede normalizovati.
  3. Menstruacija može doći ranije ako se radi o ciklusu bez oslobađanja jajne ćelije, odnosno bez ovulacije (anovulatorni ciklus). Ovaj poslednji tip je ipak daleko ređi od dva prethodna. Leči se klomifenom (Clomid, Dyneric), koji je vrlo dobro poznat po svojoj sposobnosti da izazove rast i sazrevanje više jajnih ćelija, te da u slučaju oplođenja dovede do višestruke trudnoće (ovde su česte trojke; zabeleženo je čak i uspešno rađanje petorki).

Lečenje biljem

Ponekad za neuredne menstruacije koje dolaze ranije moguće je i lečenje biljem. Fitoterapija sa svoje strane nudi jednu biljku koja pokazuje izrazito estrogeno dejstvo (bolje rečeno “imitira” estrogene). A to je:

Žalfija (Salvia officinalis)

Delovi koji se upotrebljavaju: lišće, cvetovi.

Osobine: tonizira organizam u celini, posebno nervni sistem, stimuliše koru nadbubrežnih žlezda, izmokrava (diuretik), emenagog, poboljšava apetit i varenje, olakšava oplođenje i porođaj, sprečava lučenje mleka iz mlečnih žlezda, smanjuje znojenje, snižava nivo šećera u krvi.

Upotreba: period oporavka posle bolesti, poremećaj rada nervnog sistema, astma, prekomerno znojenje, zapaljenja žlezda (adenitisi), slaba menstrualna krvarenja, bolne menstruacije, tegobe u menopauzi, neplodnost (sterilitet), priprema za porođaj.

Čaj od žalfije se pravi tako što se 20 g (dve velike kašike) lišća i cvetova prelije sa litrom kipuće vode. Dnevno se piju tri šolje čaja.

U toku dana se može uzeti i 2-3 puta po 30-40 kapi osnovne tinkture.

Obratiti pažnju! Eterično ulje žalfije može izazvati epileptični napad, čak i ako se uzima u maloj količini. Prema tome, pametnije je ograničiti upotrebu eteričnih ulja i koristiti ih isključivo lokalno na kožu.

Potrebno je na ovom mestu pomenuti i biljke koje deluju kao hormonski regulatori. To su crna ribizla, bela imela, malina, kupina i divlja ruža.

Divlja ruža (Rosa canina)

Delovi koji se upotrebljavaju: cvet, lišće i plod (šipurak).

Osobine: cvet i lišće olakšavaju stolicu (laksans), toniziraju organizam i deluju na zarašćivanje rana (cikatrizant); šipurak je uz to još i adstrigent, ubrzava zgrušavanje krvi, izmokrava, prečišćava krv, poboljšava krvnu sliku.

Upotreba: cvet i lišće se upotrebljava kod premora, kamena u mokraćnim putevima i rana (spoljašnja upotreba); šipurak je koristan u slučajevima pojačanog vaginalnog sekreta, krvarenja i nedostatka vitamina.

Treba pomenuti da i u kineskoj medicini žalfija i ruža služe kao lekovi za menstruaciju koja dolazi pre vremena.