Neuredne menstruacije koje kasne

Menstruacije koje dolaze kasnije – sa zakašnjenjem većim od 8-9 dana

Menstruacije koje kasneU savremenoj medicinskoj nauci ova pojava se naziva oligomenoreja (ciklusi su duži od 35 dana). Oligomenoreja može imati tri uzroka:

  1. Isuviše dugo prisustvo žutog tela, sa eventualnim stvaranjem ciste na jajniku. Lečenje se sastoji u davanju estrogenih hormona, koje bi trebalo da spreče stvaranje žutog tela. Ako cista postoji jedini spas je operacije.
  2. Drugi uzrok za kašnjenje menstruacije je zakasnela ovulacija, što se ispravlja i izazivanjem pravovremenog sazrevanja i oslobađanja jajne ćelije (indukcija ovulacije klomifenom npr.).
  3. Naposletku, iza menstruacija koje kasne može da stoji i neoslobađanje jajne ćelije (anvulatorni ciklus). I ovde se lečenje sastoji od indukcije ovulacije.

Postavlja se sada pitanje da li intenzivni hormonski tretman može istovremeno da bude i bezopasan. Verovatnije, međutim da on može da dovede do daljeg pogoršanja već poremećene ravnoteže hormonskog sistema. Zbog toga je pametnije da se izbegava hormonska terapija u blažim endokrinim bolestima, kao što su neuredni menstrualni ciklusi npr. a da se čuva za velike i komplikovane sindrome, recimo za Addisonovu ili Cushingovu bolest.

Lečenje biljem

Fitoterapija se u ovim situacijama oslanja na hormonske regulatore. Dovoljno je ovde pomenuti samo dve biljke:

Malina (Rubus idaeus)

Najbolje je koristiti glicerinski macerat, 50-150 kapi dnevno.

Deo biljke koji se upotrebljava: lišće

Osobine: Adstrigent, izmokrava (diuretik), olakšava stolicu (laksans), poboljšava apetit i varenje.

Upotreba: Zapaljenje grla, dušnica (bronhitis) i bubrega, zatvor, neuredne i bolne menstruacije.

Glicerinski macerat se pravi od pupoljaka i koristi se u razblaženju 1:10 (prvo decimalno razblaženje). Najbolje je uzimati svako jutro po 50 kapi, izuzimajući 7 dana od početka menstrualnog krvarenja, kada treba napraviti pauzu.

Veliki kostriš (Senecio jacobaea)

Upotrebljava se cela biljka.

Osobine: Deluje uglavnom na ženske genitalne organe, emenagog je, smiruje tegobe kod bolnih menstruacija, omogućava lakše iskašljavanje (ekspektorant).

Upotreba: Izostanak menstruacije, bolno menstrualno krvarenje, anemije,neke vrste vaginalnog sekreta, bronhitis; lokalna primena se savetuje u slučajevima zapaljenja krajnika (angina), uboda ose, različitih zapaljenja kože i vidljivih sluzokoža.

Dekokt se pravi od 25 g po litri vode. Dnevno se piju 2-3 šolje tako napravljenog dekokta.

Osnovna tinktura se uzima u dnevnoj dozi od 20-100 kapi.

kineskoj medicini se upotrebljava žalfija, na isti način kako smo opisali kod prevremenih menstruacija, a još više angelika. Jasno je, međutim, da ove napomene o kineskoj medicini samo delimično osvetljavaju ogromnu oblast, jer je najveći broj lekovitih biljaka koje rastu u tom podneblju nama potpuno nepoznat. Isto se odnosi i na divovsku moć akupunkture.