Matičnjak

Matičnjak lekovita svojstva

Ovo je stranica gde ćete saznati sva lekovita svojstva matičnjaka.

Koliko je matičnjak koristan?

Prvi spomeni o upotrebi matičnjaka mogu se naći čak i kod starih Grka. Čuveni lekar Paracelsus toliko je cenio lekovita svojstva matičnjaka da je čak verovao da ova biljka može oživeti čoveka.

Opis matičnjaka

Matičnjak (Latinski naziv: Melissa officinalis), ili kako ga još nazivaju limun trava ili melisa, višegodišnja je biljka sa nežnom aromom koja podseča na mešavinu nane i limuna.

Njegova domovina je Mediteran, Iran i centralna Azija, a trenutno se matičnjak uzgaja u celom svetu.

Biljka matičnjak dostiže visinu od 70-150 cm. Ima dugačke, tanke stabljike sa nazubljenim listovima u obliku srca. Cvetovi matičnjaka su mali beli ili bledožuti, cvetaju leti.

Sastav matičnjaka

Eterična ulja sadržana u matičnjaku imaju sedativna svojstva i u velikoj meri određuju njegova lekovita svojstva. Zbog toga je od davnina glavna svrha ove biljke bila lečenje nervnog sistema.

Melisa sadrži rozmarinsku, jantarnu, ursolnu, kafeinsku i protokatehinsku kiselinu; triterpenoide, polifenole, tanine, flavonoide, monoterpenske glikozide. Njegovi listovi sadrže veliku količinu eteričnih ulja: citral A i B, citronelal, eugenol, geranijal, geraniol, geranil acetat itd.

Lekovita svojstva matičnjaka

Melisa se može koristiti kao antipiretik, sedativ i sredstvo protiv bolova. To je prirodni mišićni relaksant i spazmolitik. Može se koristiti kao dijaforetski, antihipertenzivni, stimulativni lek za menstruaciju. Melisa poboljšava perifernu cirkulaciju i varenje, sposobna je da se bori protiv virusnih i bakterijskih infekcija i odbija insekte.

Istraživanja su pokazala da biljka sadrži polifenole koji pomažu u liječenju genitalnog herpesa, virusa herpes simpleksa, šindre i drugih virusnih infekcija. Upotreba matičnjaka doprinela je značajnom smanjenju trajanja i težine herpesa. Uočeno je da je kod pacijenata koji koriste matičnjak, povratak ovih virusnih infekcija značajno smanjen.

Takođe, kao rezultat istraživanja, pokazalo se da je nanošenje kreme ili masti koja sadrži matičnjak na herpes ili genitalne čireve izazvane virusom herpes simpleksa značajno ubrzalo njihovo zarastanje. To je pomoglo u zaustavljanju širenja infekcije i ublažavanju simptoma herpesa poput svraba i crvenila. Naučnici pripisuju ovaj efekat dejstvu kofeinske i rozmarinske kiseline, koje sadrži matičnjak.

Biljka Melissa officinalis ima sposobnost da reguliše proizvodnju hormona štitne žlezde. Ovo lekovito svojstvo se u Evropi koristi za bolesti ovog organa, posebno za sindrom hroničnog umora i hiperfunkciju štitne žlezde.

Gotovo od vremena stare Grčke, lekovita biljka matičnjak se koristila za smirivanje živaca, lečenje poremećaja spavanja, ublažavanje stresa i anksioznosti. Sada se ispostavilo da osim sedativnog dejstva na nervni sistem, matičnjak pomaže u koncentraciji, poboljšava pažnju i rasudjivanje.

U studiji o matičnjaku, koja je sprovedena na Britanskom univerzitetu u Northumbriji, dve grupe studenata dobijale su ekstrakt matičnjaka i placebo tokom nekoliko nedelja. Učenici koji su uzimali matičnjak imali su bolje rezultate na testovima i nastavili su da dobijaju bolje ocene do šest sati nakon uzimanja biljke. Ovi studenti su imali niži nivo stresa tokom ispita i uglavnom su bili mirniji.

Indikacije za upotrebu matičnjaka

U srednjem veku matičnjak se koristio za lečenje ljudi nakon ujeda pasa, za ublažavanje zubobolje i osipa na koži. Zbog svojih lekovitih svojstava, matičnjak se koristio za previjanje rana i za sprječavanje komplikacija tokom trudnoće.

U medicini se ova biljka koristi za bronhijalne bolesti, uključujući astmu, groznicu i prehladu, nadutost, zatvor, mučninu (naročito toksikozu tokom trudnoće) i zaušnjake. Koristi se za tahikardiju, visok krvni pritisak, glavobolju i bol u srcu. Koristan je za ženske bolesti, posebno čaj od matičnjaka ublažava simptome PMS -a.

Biljka matičnjak je danas najtraženija za lečenje psihičkih bolesti.

Ipak, matičnjak je najtraženiji u lečenju nervnog sistema. Pije se za poboljšanje raspoloženja, poboljšanje koncentracije i mentalne aktivnosti, depresiju i neurozu. Melissa officinalis je korisna u lečenju nesanice, Alchajmerove bolesti i demencije.

Lokalno, matičnjak se koristi za borbu protiv herpesa, šindre, zacjeljivanje rana i liječenje uboda insekata.

Koji delovi biljke se koriste

Sveži i suvi listovi matičnjaka imaju korisna lekovita svojstva (suvi listovi su korisni ne više od tri meseca od sakupljanja), kao i ekstrakt i eterično ulje ove biljke.

Listovi matičnjaka, osim u medicini, koriste se u kuvanju. Ova biljka se dodaje u deserte, kompote, supe, salate, soseve. Začinjen je sirćetom i jestivim uljem. Dodajte likerima, jelima od ribe i mesa.

Budući da je matičnjak dobra medonosna biljka (u prevodu s grčkog, matičnjak – pčelinji list), matičnjak opskrbljuje pčele obilnim nektarom. Med prikupljen od matičnjaka višestruko poboljšava njegova lekovita svojstva.

Biljka matičnjak ima lekovita svojstva i ako je ne uberete, pa možete imati mnogo koristi od nje u prirodnom okruženju. Njen miris limuna bogat je fitoncidima i leči na daljinu, samo zasadite matičnjak u bašti i uživajte u prelepom mirisu.