Kokosovo ulje

Kokosovo ulje

Upoznavanje sa kokosovim uljem

Kokosovo ulje se dobija iz plodova kokosa i dugo vremena je bilo jedna od osnovnih namirnica za stanovnike Indonezije, Indije i Tajlanda. Zbog mnogih lekovitih svojstava kokosovo ulje se rado koristi u Ajurvedi (tradicionalnom sistemu indijske medicine). Još od vremena egipatske Kleopatre, koja se kupala u mleku sa dodatkom kokosovog ulja kako bi očuvala svoju mladost i lepotu, ovaj korisni biljni proizvod bio je veoma popularan među Indijkama i stanovnicima jugoistočne Azije kao najbolji prirodni kozmetički proizvod za svakodnevnu upotrebu.

Ispod tvrde ljuske kokosa, koji tek počinje da sazreva, nalazi se mesnati beli sloj debljine oko 12 mm, koji se naziva kopra. Sav preostali prostor unutar kokosa u početnoj fazi njegovog sazrevanja zauzima endosperm (kokosov sok). Kako kokos sazrijeva, početno tečni i prozirni kokosov sok, sa pojavom kapljica ulja koje luči kopra, postepeno se pretvara u emulziju (kokosovo mlijeko), postepeno se zgušnjava i do kraja devetog meseca sazrevanja kokos otvrdne. U to vreme je zreo orah kokosove palme spreman za preradu kako bi se iz njega dobilo kokosovo ulje.

U proizvodnji kokosovog ulja, otvrdnuta pulpa kokosa (čiji je sadržaj masti najmanje 67%) prvo se odvaja od tvrde ljuske, zatim se kopra oljuštena od ljuske suši, drobi, a zatim se iz nje istiskuje ulje, koje ima karakterističnu delikatnu, slatkastu aromu.

Najčešća metoda koja se koristi u proizvodnji kokosovog ulja je vruće cedjenje, pri čemu se od 1 kilograma kopre po pravilu dobije najmanje 300g biljnog ulja. Ali za dobijanje kokosovog ulja koristi se i nežna hladno ceđena tehnologija koja omogućava dobijanje kokosovog ulja sa najvećom nutritivnom i biološkom vrednošću, ali je ovo ulje istovremeno i skuplje (zbog niskog prinosa gotovog proizvoda) kokosovog ulja.

Kao i druga biljna ulja, kokosovo ulje dolazi u nerafinisanom i rafinisanom stanju. Rafinisano kokosovo ulje je bistro za razliku od nerafinisanog kokosovog ulja, koje može imati različite boje, od mlečno bele do bledo žute. Osim toga, rafinisano kokosovo ulje praktično je lišeno prijatne tropske arome karakteristične za nerafinisano kokosovo ulje. Tako da se ova dva proizvoda mogu prepoznavati i po mirisu.

Zbog visokog sadržaja zasićenih masnih kiselina, kokosovo ulje praktično ne podleže oksidaciji i ima dug vek trajanja.

Zbog izraženog svojstva čišćenja, kokosovo ulje se široko koristi u proizvodnji sapuna. Glavna područja primene kokosovog ulja su i proizvodnja margarina, kozmetičkoj industriji, konditorskoj industrija, proizvodnji lekovitih masti i supozitorija.

Osim toga, od nedavno se u zemljama koje se nalaze u tropskim regijama kokosovo ulje često koristi kao alternativno gorivo za automobile, autobuse i druga vozila.

Sastav i terapijsko i profilaktičko delovanje

Širok spektar lekovitih efekata kokosovog ulja, kao i njegova razna kozmetička primena, prvenstveno su određeni visokom koncentracijom zasićenih masnih kiselina. U ovom biljnom proizvodu je (laurinska (50%), miristinska (20%), palmitinska (9%) ), kaprična (5%), kaprilna (5%), stearinska (3%) itd…), kao i prisustvo mononezasićene masne oleinske kiseline u sastavu kokosovog ulja, što je veoma korisno za kardiovaskularni sistem i kožu (koja čini 6% u sastavu masnih kiselina kokosovog ulja). Sadržaj polinezasićenih masnih kiselina (linolna omega-6 kiselina i linolna omega-3 kiselina) u kokosovom ulju je beznačajan i iznosi svega oko 0,5%.

Kokosovo ulje takođe sadrži betaine, etoksilate masnih estara, etanolamide, polisorbate, monogliceride, poliole estara, vitamine (A, E, B1, B2, B3, K i C), gvožđe, kalcijum, fosfor i druge makro i mikroelemente.

Laurinska kiselina, čiji sadržaj u kokosovom ulju prelazi 50%, u ljudskom telu se pretvara u monolaurin – supstancu koja je veoma efikasna u borbi protiv različitih patogenih virusa, gljivica i bakterija. Osim toga, laurinska kiselina pomaže ubrzanju zarastanja kožnih lezija i aktivira regeneraciju kože.

Miristinska masna kiselina, komponenta kokosovog ulja, promoviše bolji prodor kozmetičkih sastojaka u kožu, a takođe igra važnu ulogu u stabilizaciji proteina koje koristi imunološki sistem.

Oleinska kiselina, koja je deo kokosovog ulja, pomaže koži da zadrži vlagu i obnovi barijerne funkcije epidermisa, sprečava nakupljanje masti u telu i aktivira „sagorevanje“ masnih naslaga, a ova korisna supstanca takođe smanjuje sadržaj „lošeg“ holesterola u krvi (povezan sa lipoproteinima niske gustine) i sprečava oksidaciju holesterola, sprečavajući tako razvoj ateroskleroze.

Kaprilna kiselina sadržana u kokosovom ulju ima izraženo fungicidno svojstvo, pomaže u obnavljanju acidobazne ravnoteže kože i poboljšava oksigenaciju kože. Antigljivični efekat laurinske i kaprilne masne kiseline pojačava kaprinska kiselina, koja ima antibakterijska svojstva i pomaže u jačanju imunološkog sistema.

Kada se redovno konzumira kokosovo ulje

Sada ćete saznati koliko je korisno kada se redovno konzumira kokosovo ulje kroz njegova mnogobrojna lekovita svojstva. Ovo egzotično ulje ima antiinflamatorno, izraženo antigljivično i baktericidno dejstvo, pa se stoga može koristiti kao pomoćno sredstvo u kompleksnom lečenju kandidijaze, mikoza, lišajeva, herpesa, hepatitisa, gripa, citomegalovirusa, ARVI, zaraznih i inflamatornih oboljenja disajnih puteva, urinarnog trakta i reproduktivnog sistema. U velikoj meri ovo svojstvo kokosovog ulja je posledica prisustva vitamina E, laurinske, miristinske, kaprinske i kaprilne masne kiseline u njegovom sastavu.

Kokosovo ulje u ishrani

Kokosovo ulje pomaže u poboljšanju funkcionalnog stanja kardiovaskularnog sistema, sprečava razvoj ateroskleroze, tromboze, ishemijske bolesti srca i arterijske hipertenzije. Kokosovo ulje sadrži komponente (laurinska, oleinska, palmitinska masna kiselina, vitamin E) koje pomažu u smanjenju nivoa „lošeg holesterola“ u krvi (koji izaziva stvaranje aterosklerotičnih plakova na zidovima krvnih sudova) i snižavanju visokog krvnog pritiska. Vitamin E, koji je deo kokosovog ulja, takođe smanjuje povećanu viskoznost krvi i jača zidove arterija, sprečavajući tako stvaranje krvnih ugrušaka u lumenu krvnih sudova.

Kokosovo ulje blagotvorno deluje na funkcionalno stanje štitne žlezde.

Smanjuje rizik od razvoja bolesti digestivnog sistema. Kokosovo ulje aktivira zarastanje oštećene sluznice gastrointestinalnog trakta, posebno je koristan proizvod u ishrani pacijenata sa ulceroznim kolitisom i Crohnovom bolešću. Laurinska kiselina sadržana u kokosovom ulju pokazuje visoku antibakterijsku aktivnost i vrlo je efikasna u borbi protiv bakterije Helicobacter pilori, koja je uzročnik bolesti kao što su gastritis, gastroduodenitis, čir na želucu i čir na dvanaestopalačnom crevu.

Korisno je za pacijente sa dijabetesom mellitusom tipa II, sprečava razvoj gojaznosti, kada se umereno konzumira. Kokosovo ulje poboljšava prirodnu proizvodnju insulina u pankreasu, aktivira i ubrzava metaboličke procese i pomaže u obnavljanju normalnog nivoa glukoze u krvi kod dijabetes melitusa.

Sprečava razvoj masne degeneracije jetre, urolitijaze i holelitijaze.Ima umirujuće i antistresno dejstvo.

Sprečava razvoj karijesa i osteoporoze povezane sa starenjem, smanjuje rizik od razvoja degenerativno-distrofičnih bolesti zglobova. Ovaj efekat kokosovog ulja povezan je sa visokom koncentracijom kalcijuma i fosfora, hijaluronske kiseline (koja je osnova međuzglobne tečnosti), a takođe ima sposobnosti da poveća efikasnost apsorpcije kalcijuma i magnezijuma koji su neophodni minerali za stvaranje koštanog tkiva, zubne gleđi i dentina.

Pomaže u jačanju imunološke odbrane, korisno za žene koje doje. Kokosovo ulje je bogato laurinskom masnom kiselinom, supstancom koja je takođe sastavni deo majčinog mleka i pomaže u jačanju imunološkog sistema novorođenčeta.

Kokosovo ulje ima antioksidativno dejstvo, sprečava prerano starenje i smanjuje rizik od razvoja Alchajmerove bolesti i raka.

Kada se primenjuje spolja, kokosovo ulje ubrzava zarastanje kožnih lezija i ima baktericidno svojstvo, povećava efikasnost prevencije i složenog lečenja različitih dermatoloških bolesti (uključujući psorijazu, dermatitis, ekcem…).

Kokosovo ulje u kozmetologiji

Bogato supstancama koje blagotvorno utiču na stanje kože, kokosovo ulje je dugo bilo vrlo čest sastojak u raznim industrijskim kozmetičkim preparatima. Takođe, ovaj korisni biljni proizvod u kućnoj kozmetologiji može se koristiti za obogaćivanje različitih krema, maski, balzama, tonika i losiona i bilo kojih drugih kozmetičkih proizvoda osmišljenih za ishranu, omekšavanje ili vlaženje kože.

Kokosovo ulje je najpogodnije za svakodnevnu negu suve, iritirane, ljuskave, upaljene, hrapave ili zrele kože lica i tela. Pored toga, kokosovo ulje može se koristiti u nežnoj nezi za osetljivu kožu oko očiju, za nežnu kožu poprsja i dekoltea). Ne preporučuje se upotreba kokosovog ulja za njegu problematične ili masne kože, jer ovaj proizvod može izazvati pojavu komedona na koži.