Suve šljive protiv zatvora

Prirodni lek protiv zatvora – suve šljive

Suve šljive su verovatno najstariji prirodni lek protiv zatvora, za regulaciju stolice i ubrzavanje pražnjenja creva. A to njihovo svojstvo se danas može veoma lako objasniti.

Šljive u sebi sadrže pektin u dovoljnim količinama da on u crevima počinje da bubri i omekšava stolicu, što je mnogim osobama od velikog značaja, i veoma bitno kod lečenja hemoroida i drugih crevnih bolesti.

Kada postoji redovno pražnjenje i čišćenje creva smanjuje se rizik od nastanka raka debelog creva, a pektin je supstanca koja snižava i nivo holesterola u krvi.

Ako sada kažemo da se ova osobina šljive podjednako odnosi na suve i sveže šljive, pitaćete se zbog čega se onda za pražnjenje creva i protiv zatvora kao prirodni lek preporučuju suve šljive?

A za to postoje dva razloga: prvi zato što su nam sveže šljive dostupne samo preko leta, dok suvih ima cele godine, a drugi zbog toga što suvih šljiva možemo pojesti u većoj količini, ako ćemo da ih brojimo na komade.

Dakle, kada jedemo suve šljive unosimo manju količinu vode, a veću količinu pektina.
Suve šljive su kao prirodni laksativ od dragocenog značaja, jer za razliku od mnogih drugih sredstava za čišćenje creva, ne stvaraju naviku i ne izazivaju pojavu lenjih creva.
Suve šljive su kao stvorene da nateraju creva da pravilno rade.

Zalihu suvih šljiva možete držati u frižideru nekoliko nedelja. A možete i da ih zamrznete.

Od suvih šljiva možete veoma jednostavno da napravite kompot: samo ih ubacite u ključalu vodu i prokuvajte oko 5 minuta. Ako želite, kompot možete i da zasladite ili da ga začinite cimetom, anisom, vanilom, karanfilićem i slično…

Za šta su još dobre suve šljive?

Suve šljive imaju najefikasnije laksativno dejstvo ako ih jedete ujutru, na prazan želudac, ili sat vremena pre obroka. A ovaj prirodni lek protiv zatvora ima još mnogo drugih lekovitih svojstava.

Treba znati da šljive nisu korisne samo za rad creva, već da ovo voće podstiče čišćenje jetre, krvi i celokupnog organizma. S obzirom da podstiču izlučivanje mokraće, korisne su u lečenju reumatizma.

Šljiva je idealna hrana u raznim dijetama koje se sprovode iz zdravstvenih razloga, pogotovo kada su u pitanju reumatske bolesti, bolesti jetre i bubrega, a korisna je i svim osobama koje su izložene velikim fizičkim i mentalnim opterećenjima, kao i kod nedostatka apetita.

Pored toga, šljive imaju nizak glikemijski indeks, što znači da vam mogu pomoći da kontrolišete nivo šećera u krvi i smanjite rizik od dijabetesa tipa 2.

Samo 5 šljiva dnevno vam mogu pomoći da ublažite dejstvo ozloglašenih slobodnih radikala, koji imaju loš uticaj na organizam.

A prijatan ukus suvih šljiva je samo jedan mali razlog da biste ih uključili u svoju svakodnevnu ishranu.