Regeneracija jetre

Regeneracija jetre prirodnim putem

Regeneracija jetre prirodnim putem je srećom moguća, pa ćemo vam sada dati sva potrebna uputstva kako da je sprovedete. A priču krećemo od samog poćetka.

O jetri

Jetra i toksini su kao dve strane istog novčića. I to ne čudi, jer je jedna od funkcija jetre da neutrališe, odloži i ukloni jedinjenja koja su opasna za naše telo.

Nemoguće je potpuno isključiti njihov uticaj na naše telo. Neki od njih nastaju prirodno u procesu metabolizma. Glavna stvar je da jetra podnese opterećenje, jer ovaj organ podržava mnoge vitalne funkcije u telu1, uključujući varenje, cirkulaciju krvi i metabolizam.

Ali postoji jedan problem: obično procenjujemo svoje zdravlje prema tome kako se osećamo, a počinjemo da brinemo i preduzimamo mere kada osetimo bol ili druge ozbiljne simptome. Ako nas ništa ne muči, mogli bismo pomisliti da je sve u redu.

A sada prelazimo na to kako se obavlja regenerasija jetre prirodnim putem.

Regeneracija jetre zahteva

Uklonite alkohol: Najjednostavnije je potpuno eliminisati alkohol, jer on deluje kao otrov u bilo kojoj količini. Jetra uz alkoholna pića troši mnogo resursa na preradu, pa regeneracija jetre uz takva pića bukvalno nije moguća.

Dijeta: Nepravilna ishrana ne samo da povećava opterećenje jetre, već i negativno utiče na metabolizam unutar samih ćelija jetre – hepatocita. Često simptome disfunkcije jetre mogu pratiti gojaznost, dijabetes melitus i drugi metabolički poremećaji. Da biste ispravili ishranu, trebalo bi da se pridržavate principa mediteranske ishrane. Da biste to učinili, trebalo bi da isključite potencijalno štetnu hranu bogatu jednostavnim ugljenim hidratima, posebno slatkiše i zaslađena gazirana pića. Preporučuje se dobijanje ugljenih hidrata iz integralnih žitarica u sporo svarljivom obliku. Neke životinjske masti treba zameniti zdravim biljnim uljima, poput ekstra devičanskog maslinovog ulja. Izvor proteina i polinezasićenih masnih kiselina biće morska riba i plodovi mora. Vlakna u obliku povrća i zelenila povoljno će uticati na funkcionisanje digestivnog sistema i stanje crevne mikroflore.

Režim ishrane: Da biste znatno smanjili opterećenje jetre i podstakli proces regeneracije, preporučljivo je obroke podeliti na češće (do 4-6 dnevno), manjih obroka. Pravilna ishrana za cirozu jetre važan je deo lečenja. Morate se pridržavati dijete najmanje 30 dana. Post se ne preporučuje jer može imati negativan efekat na stanje jetre.

Fizičke vežbe: Ako imate višak kilograma, preporučuje se umereno vežbanje do 3-4 puta nedeljno sa gubitkom od 400 kcal po sesiji. Sa 200 minuta prosečne fizičke aktivnosti nedeljno tokom 48 nedelja, dolazi do gubitka težine od 9,3% i smanjenja steatoze i upale u hepatocitima.

Prirodno lečenje: Nije tajna da mnogi ljudi sami uzimaju lekovito bilje, vitamine ili čak lekove na recept. Opažena bezbednost takvih lekova može negativno uticati na jetru, naročito pri produženoj upotrebi. Konvencionalni proizvodi prve pomoći mogu biti toksični za jetru. Treba znati šta uzimate i razmisliti o mogućim efektima ovih lekova na jetru. Kao najefikasnija i najbezbednija prirodna sredstva za regeneraciju jetre preporučuju se: surutka, mladi sir i sok od cvekle. Najbolje je kada se konzumiraju ujutru, na prazan stomak. Limunada je takodje korisna, kao i sok od pomorandže, ali da nije mnogo slatka.

Pomoć lekara specijaliste: Kod prve sumnje na probleme sa jetrom obavezno se obratite specijalisti. Godišnji preventivni pregledi, praćenje krvnih pretraga i neinvazivni pregledi (ultrazvuk, elastografija) mogu pomoći da se na vreme identifikuje nastajući problem i efikasno se sa njim nosi. Bolje je ne čekati simptome, već proći pregled radi prevencije. Budite sugurni da će vam leraki (osim medicinske terapije) svakako predočiti načine na koje se obavlja regenaracije jetre prirodnim putem.