Prirodni lekovi za anksioznost

Prirodni lekovi za anksioznost

Anksioznost je stanje koje se verovatno dogodilo svakoj osobi, barem jednom u životu. A prirodni lekovi za anksioznost su poznati od davnina, upravo zbog toga. U ovom slučaju svako može sebi mnogo da pomogne i trebalo bi da zna kako.

Uprkos činjenici da farmaceutska nauka i medicinska tehnologija neumorno iznenađuju novim napretkom, poverenje u prirodne lekovite proizvode ni najmanje ne slabi. Naprotiv, popularnost narodnih lekova koji su vekovima pomagali našim precima raste naglo – želimo da znamo sve o čudesnoj moći ajurvedskih biljaka, aromaterapiji, čigong gimnastici, paleo dijeti i tako dalje. Želimo sami sebi da pomognemo na prvim linijam otpora.

Prirodni lekovi za anksioznost su verovatno jedni od najpopularnijih. To su oni koji mogu smiriti slomljene živce i smanjiti anksioznost, pomodnu bolest koja je, pokazalo se, oborila veliki broj ljudi. Uza svo bogatstvo lekova koji garantuju ravnodušnost prema stresu, nijedan psihoterapeut neće osporiti prednosti čaja od kamilice, matičnjaka, kantariona i ulja lavande koji će pomoći u lečenju anksioznosti sa zadovoljstvom. Čak i ako je ovo samo placebo efekat, on funkcioniše!

Ali za borbu protiv stresa ima i drugih načina osim ispijanja čajeva, pa ćemo sada reći šta sve možete da preduzmete u borbi protiv anksioznosti.

Doručak bogat proteinima

Prva stvar! Budući da je pad glukoze u krvi povezan sa simptomima sličnim anksioznosti, lekari savetuju da jedete prema rasporedu i započinjete dan doručkom sa visokim sadržajem proteina kako bi nivo glukoze bio stabilan. Iz istog razloga, preporučuje se grickanje orašastih plodova (bademi, lešnici i orasi) i stalno uvrštavanje pasulja, ribe i lisnatog zelenila u meni (sve što volite – od spanaća do rukole).

Redovna vežba

Kretanje je život, sećate se? Sport donosi koristi i fizičkom, i emocionalnom i mentalnom zdravlju. Prema Američkom udruženju za anksioznost i depresiju, redovne vežbe mogu pomoći u borbi protiv stresa, pa čak i jedna snažna sesija aerobika, jer ima moć da ublažava simptome anksioznosti na nekoliko sati. Ako redovno šetate, svakoga dana najmanje pola sata, imate najjeftiniji i najlepši prirodni lek za anksioznost u svojim nogama.

B12, Omega-3 i drugi

Na simptome anksioznosti može uticati nedostatak vitamina D, B12, omega-3 polinezasićenih masnih kiselina i magnezijuma. Posavetujte se sa stručnjakom i naručite vitamine i suplemente u dozi koja vam je potrebna. I ne zaboravite na hranu bogatu gore navedenim nutrijentima: Losos je odličan izvor vitamina D, vitamina B12 i omega-3, a zeleno povrće, pasulj, ovsena kaša i orasi pomažu u borbi protiv nedostatka magnezijuma.

Čokolada

Čokolada je veoma dobar prirodni lek protiv anksioznosti, samo pazite da to bude ona crna.

Eterična ulja

Odlični lijekovi za vraćanje sna, ublažavanje stresa i opuštanje su prirodna ulja koja se koriste spolja i za aromaterapiju. Lavanda, matičnjak i ulje mente posebno dobro rade posao ako je potrebno nešto stimulativnije. Miris lavande utiče na određene neuroreceptore, izazivajući iste biohemijske reakcije u telu kao i neki lekovi protiv anksioznosti.

Duboko disanje

Kada ste pod stresom i nelagodom važno je da ne zaustavljate dah, jer ćete timesamo povećati osećaj ansioznosti. Duboko i pravilno disanje oslobadja od stresa.

Rhodiola rosea

Ne boli konsultovanje lekara, jer svaki biljni lek ne deluje na sve u pozitivnom smislu – moguće su alergije ili nepredvidive reakcije sa suprotnim efektom. Međutim, postoji nekoliko fitohita koji su odavno poznati u narodnoj medicini. Na prvom mestu je Rhodiola rosea (poznata kao zlatni koren ili koren ruže), izuzetno efikasan adaptogen koji jača imunološki sistem i garantovano smanjuje simptome anksioznosti i umora. Kod upotreba ove biljke potrebno je poslušati upotstvo za upotrebu, način doziranja i obično ne treba upotrebljavati ovu biljku u večernjim satima, naročito ako patite od nesanice, jer može da vas razbudi.

Pa eto, potrudili smo se da vam ponudimo dosta prirodnih lekova za anksioznost, na vama je sada da primenite ono što će vam najviše odgovarati.