Biljka žalfija

Biljka žalfija (Salvia officinalis)

U davna vremena iscelitelji su biljku žalfiju zvali biljkom zdravlja, a njen latinski naziv je Salvia officinalis. Ona se i danas koristi u narodnoj i službenoj medicini, kozmetologiji i kulinarstvu. Biljka žalfija upotrebljava se i za izradu pića i aromatična ulja. Ovo je svedočanstvo jednog ruskog travara koji pomno izučava lekovita svojstva ove biljke.

Četiri godine proučavam lekovita svojstva različitih biljaka i njihov uticaj na ljudsko telo. Reći ću vam koliko je žalfija korisna i šta s njom možete učiniti.

Kakve efekte ima žalfija?

Biljka žalfija ima farmakološke efekte: dezinficijense, diuretičke, lokalno protuupalne, spazmolitične, umirujuće, antiseptičke, iskašljavajuće, antipiretične i smanjuje znojenje. U suštini – lekovita svojstva žalfije su mnogobrojna.

Sadrži vitamine A, C, E, K, grupe B (B1, B2, B3, B6, B9), beta-karoten, makro i mikroelemente – magnezijum, kalijum, bakar, cink, mangan, kalcijum i gvoždje.

Za šta se upotrebljava biljka žalfija?

Žalfija se upotrebljava za mnoge bolesti: čireve, gastritis, proliv, grčeve creva, stomatitis, parodontitis, gingivitis i respiratorne bolesti – anginu, kašalj, laringitis, tonzilitis, faringitis, bronhitis i upalu pluća. Ova lekovita biljka se koristi za tretiranje oštećenja na koži – ako ima rana, čira, apscesa, kao i za ozebline, opekline, modrice, ako su hemoroidi uvećani i kod akutnih respiratornih infekcija.

Žalfija će pomoći ako osoba ima neurodermatitis, ekcem, psorijazu, akne, endocervicitis, adneksitis, disfunkciju jajnika ili neplodnost.

Važno je shvatiti da se kadulja smatra pomoćnim sredstvom za tretiranje bolesti. Nikad se ne koristi kao glavni ili jedini lek za lečenje. Svakako pitajte svog lekara može li se u vašem slučaju upotrebljavati žalfija i hoće li vam pomoći.

Žalfija

Postoje li kontraindikacije ili moguće su alergije na žalfiju?

Žalfija je klasifikovana kao biljka koja može da izazove alergijske reakcije. Kod nekih osoba može izazvati kožne reakcije – svrbež, osip, otekline, kao i kašalj i gušenje. Da biste bili sigurni da niste alergični na žalfiju, pre upotrebe najbolje je napraviti kožni test.

Trebali biste početi koristiti ovu biljku s malim dozama. Biljka žalfija se ne sme davati deci mlađoj od 5 godina, osim ako to ne savetuje lekar. Ovu biljku inače ne treba konzumirati dugo i u velikim dozama.

Bolje je da ne koristite žalfiju ako iamte bronhijalnu astmu, tokom trudnoće i dojenja, kod bolesti štitne žlezde, arterijske hipertenzije, akutnog pijelonefritisa, fenilketonurije i endometrioze.

Kako se pravi čaj od žalfije?

Biljni čaj od žalfije je lekovit i prirodan napitak. Koristi se za lečenje kožnih bolesti i gastrointestinalnog trakta, impotencije, neplodnosti kod muškaraca i žena, upale grla, laringitisa, faringitisa, bronhitisa i stomatitisa. Čaj od žalfije se pije i tokom menopauze radi poboljšanja pamćenja, kao i u slučaju trovanja i mučnine.

Žalfija se kombinuje s drugim biljkama u raznim biljnim varijantama, sa sličnim lekovitim svojstvima. Može se recimo kombinovati sa kamilicom.

Za faringitis, laringitis, upalu grla i druge upale gornjih disajnih puteva mogu se propisati pastile žalfije. Kao i kod bolesti usne šupljine – gingivitisa i stomatitisa.