Artroza

Artroza

Artroza je degenerativna bolest koja zahvata zglobove i često se javlja s godinama. Ova stanja često uzrokuju bol, oticanje i smanjenu pokretljivost zglobova. Kako bismo razumeli ovu bolest, važno je razmotriti njen uzrok, simptome, dijagnostiku i moguće tretmane.

Uzroci artroze su raznoliki, uključujući starenje, genetske faktore, prekomjerno opterećenje zglobova, povrede i druge faktore. Kako starimo, hrskavica koja pokriva krajeve kostiju u zglobovima postaje tanja i manje elastična, što dovodi do trenja između kostiju tokom pokreta. Ovo može dovesti do oštećenja hrskavice, stvaranja izraslina kosti (osteofiti) i upale zglobova.

Simptomi artroze variraju, ali uključuju bol u zglobovima, oticanje, ograničenu pokretljivost, škripanje ili krckanje prilikom pokreta te eventualno deformitete zglobova. Ovi simptomi mogu uticati na svakodnevne aktivnosti i kvalitetu života.

Dijagnoza artroze obično se postavlja na osnovu simptoma, fizičkog pregleda i rendgenskih snimaka zglobova. Ponekad se koriste i dodatne dijagnostičke metode poput magnetske rezonance (MRI) ili analize tečnosti iz zglobova.

Liječenje artroze obuhvata niz strategija usmjerenih na smanjenje simptoma i poboljšanje funkcije zglobova. To može uključivati promjene životnog stila poput gubitka težine kod prekomjerne težine, vježbanje kako bi se ojačali mišići oko zahvaćenih zglobova, fizikalnu terapiju za poboljšanje pokretljivosti i smanjenje boli, te upotrebu ortopedskih pomagala poput štapova ili ortoza.

Farmakološki tretmani uključuju primjenu analgetika za smanjenje boli, nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAID) za smanjenje upale i bolova te injekcije kortikosteroida ili hijaluronske kiseline direktno u zglobove radi smanjenja simptoma.

U težim slučajevima, kada konzervativne metode ne pomažu, može se razmotriti hirurški zahvat kao što je artroskopija, artroplastika ili zamjena zglobova. Ove procedure se koriste kako bi se poboljšala funkcija zahvaćenog zgloba i smanjila bol.

Prevencija artroze može uključivati održavanje zdrave tjelesne težine, izbjegavanje povreda zglobova, pravilnu ishranu bogatu hranljivim tvarima koje podržavaju zdravlje hrskavice poput omega-3 masnih kiselina i vitamina D te redovito vježbanje kako bi se održala pokretljivost i jačanje mišića.

Važno je razumjeti da artroza može imati značajan uticaj na život pojedinca, ali pravovremena dijagnoza i adekvatno upravljanje simptomima mogu značajno poboljšati kvalitetu života. Redovite konzultacije s medicinskim stručnjacima i pridržavanje preporuka mogu pomoći u održavanju funkcionalnosti zglobova i smanjenju nelagode koju ova bolest može donijeti.