Zubni kamenac

Kako ukloniti zubni kamenac?

Zubni kamenac je nastao od mekanih naslaga koje su se vremenom mineralizovale i očvrsle, a to je proces koji dugo traje. Razlog njegove pojave je neadekvatna oralna higijena. Depoziti zubnog kamenca mogu prouzrokovati loš zadah, propadanje zuba i bolesti desni. Da bi se izbegli ovi problemi, kamenac na zubima se mora ukloniti. Za to postoje dva načina.

1. Uklanjanje kamenca kod zubara

Profesionalno čišćenje zuba ultrazvukom je bezbolan postupak koji brzo i efikasno uklanja zubne naslage. Proizvodi ga specijalni uređaj nazvan skaler. Skaler takođe obezbeđuje mlaz vode koji ispira uništeni kamenac i ostatke plaka u ustima.

Zubni kamenac često prolazi ispod desni, otpuštajući zub. Uz pomoć skalera, zubar se lako može nositi sa subgingivalnim naslagama. Istovremeno, pacijent praktično ne oseća ništa.

Ponekad, s povećanom osetljivošću zuba mogu se javiti neznatni osećaji bola. Ako vam se ovo dogodi slobodno otvoreno porazgovarajte sa svojim stomatologom o pitanju ublažavanja ove neprijatnosti.

Koliko košta uklanjanje kamenca ultrazvukom? Cena zavisi od toga da li će biti obrađeni svi zubi ili samo nekoliko zuba.

2. Kako ukloniti zubni kamenac kod kuće?

Evo kako da se rešite očvrslih naslaga na zubima bez odlaska kod zubara:

  • Nanesite malu količinu sode bikarbone na mokru četkicu za zube. Temeljito operite njome zube, obraćajući posebnu pažnju na ona mesta na kojima se nakupilo najviše kamenca.
  • Nekoliko minuta nanesite na zube pamučni tampon navlažen 3% vodonik-peroksidom. Nakon toga operite zube krutom četkicom.
  • Operite zube smešom od pola kašičice sode bikarbone, jednog prstohvata kuhinjske soli i nekoliko kapi limunovog soka. Ovo sredstvo ne samo da se dobro nosi sa zubnim kamencom, već i blago izbeljuje zubnu gleđ.

Nakon uklanjanja kamenca

Nakon uklanjanja zubnog kamenca, morate nastaviti da pažljivo održavate oralnu higijenu, da se meke naslage na zubima ne bi ponovo pretvorile u kamenac.

Kako ukloniti zubni kamenac

Detaljno četkajte zube dva puta dnevno, ispirajte usta nakon jela i koristite zubni konac. Ako se pridržavate ovog uputstva kamenac na zubima će se formirati mnogo sporije ili se uopšte neće ni stvarati.