Diskus hernija

Šta je diskus hernija

Diskus hernija je zdravstveno stanje koje se odnosi na problem sa intervertebralnim diskom u kičmi. Intervertebralni diskovi su jastučići između kostiju kičmenog stuba koji služe kao amortizeri i omogućavaju fleksibilnost kičme. Diskus hernija se javlja kada unutrašnji mekani deo diska izboči kroz spoljni, tvrđi omotač, pritiskajući okolne nerve i uzrokujući bol i nelagodnost.

Simptomi diskus hernije mogu varirati zavisno od lokacije hernije i pritiska na nervne strukture u blizini. Tipični simptomi uključuju bol u leđima, koji može biti oštar ili tup, i širenje bola duž nerva, što može uzrokovati bol u nogama ili rukama. Pored bola, može se javiti i trnjenje, utrnulost, slabost mišića ili gubitak kontrole nad mišićima.

Dijagnoza diskus hernije obično se postavlja na osnovu medicinskog pregleda, anamneze simptoma i potrebnih dijagnostičkih testova poput rendgenskih snimaka, MRI (snimanje magnetnom rezonancom) ili CT (kompjuterizovana tomografija) skenova kičme. Ovi testovi pomažu lekarima da identifikuju lokaciju hernije i procene stepen pritiska na okolne nervne strukture.

Lečenje diskus hernije može uključivati niz pristupa, a izbor terapije zavisi od ozbiljnosti simptoma i opšteg zdravstvenog stanja pacijenta. U većini slučajeva, lečenje počinje konzervativnim metodama koje uključuju odmor, promene u aktivnostima i vežbama fizikalne terapije usmerene na jačanje mišića leđa i poboljšanje fleksibilnosti.

U nekim slučajevima, kada konzervativne metode ne donose olakšanje ili ako je hernija ozbiljna, može se razmotriti hirurško lečenje. Hirurgija za diskus herniju može uključivati uklanjanje dela diska koji pritiska nerv, kako bi se olakšali simptomi i smanjila bol.

Prevencija diskus hernije često uključuje održavanje zdravog načina života, uključujući redovno vežbanje radi jačanja mišića leđa i trbuha, održavanje pravilne telesne težine, pravilno podizanje težih tereta i održavanje pravilne posture.

Diskus hernija može biti izuzetno bolno stanje koje može uticati na svakodnevne aktivnosti. Rano prepoznavanje simptoma, pravilna dijagnoza i odgovarajuće lečenje mogu pomoći u ublažavanju simptoma i poboljšanju kvaliteta života osoba koje se suočavaju s ovim stanjem kičme.