Šveden biter

Šveden biter ili švedska grančica

Šveden biter ili švedska grančica je tradicionalni biljni tonik čiji je recept pronađen među radovima švedskog lekara dr. Klausa Zamsta u 18. veku, a kasnije ga je popularizovala austrijska travarka Marija Treben. Kaže se da ovaj švedski melem može da izleči brojne bolesti i naročito pomaže u suočavanju sa problemima digestivnog sistema. Originalni Šveden biter sadrži 22 lekovita sastojka.

O Šveden biteru

Kao što i samo ime govori, prvobitni sastojci za švedsku grančicu su se izvorno najvjerovatnije brali u Švedskoj, ali danas to više nije slučaj. Melem je dobio ime po švedskom lekaru dr. Klausu Zamstu, ali se veruje da je eliksir u stvari stvaralaštvo švajcarskog lekara Phillipa Paracelsusa, koji je na njemu radio još davnih 1500-ih. U njegovo doba bilo je puno kritika od strane tadašnjih farmaceuta i lekara, uprkos njegovim uspesima u biljnoj medicini. Međutim, tek u 18. veku dr Klaus Zamst daje toniku zvanično ime šveden biter i tada počinje njegova značajnija upotreba.

Mešavina različitih lekovitih biljaka koje su bile sastavni deo originalnog šveden bitera nekada je bila veoma poznata švedskim medicinskim stručnjacima, ali vremenom se prvobitni recept ipak izgubio i zaboravio.

Nakon toga, Dr Klaus i dr Urban Jerne otkrili su ovaj recept u 18. veku i pomogli mnogim ljudima da se otarase raznih bolesti. Doktor Zamst umro je u 104. godini nakon pada sa konja. Priča se da su njegovi rodjaci takođe živeli veoma dugo.

Veliko oživljavanje šveden bitera ili švedske grančice dogodilo se zahvaljujući Mariji Treben, jer je studiozno proučavala stare rukopise doktora Zamsta, koji su detaljno opisali efikasnost tinkture u više od 40 medicinskih slučajeva. Maria Treben je recept za šveden biter objavila u svojoj knjizi „Zdravlje iz apoteke koju nam je dao Gospod Bog“, a koja je iznenađujuće prodata u preko osam miliona primeraka. Maria Treben se bavila biljnom medicinom i alternativnim terapijama.

Lekovita svojstva šveden bitera

Lekovita svojstva šveden bitera su zaista mnogobrojna, da ih je teško nabrojati, a evo onih najpoznatijih o kojima se najviše govori.

Možete recimo samo udisati aromu bilja, praviti obloge na glavi, stavljajući na nju zavoj natopljen tinkturom. Švedska grančica ima svojstvo da uklanja bol, jača pamćenje i ublažava vrtoglavicu.

Stavljanje komada platna umočenog u tinkturu na kapke pomoći će ublažavanju upale, crvenila i zamućenja u očima.

Čirevi, rane i kraste na telu nestaće ako ih tretirate tinkturom šveden bitera.

Kod zubobolje razblažite kašiku tinkture u čaši tople vode, isperite usta i zube, što će pomoći u smanjenju bola ili čak njegovom uklanjanju, u zavisnosti od problema.

U slučaju upale grla, uzimajte kašiku tinkture tri puta dnevno, a grlo ispirajte grgoljanjem šveden bitera.

Ako imate grčeve u stomaku, uzmite kašiku melema svaki put kada imate bolove.

Kod bolova u ušima nakapajte obolelo uho sa nekoliko kapi tinkture.

U slučaju iznenadnih bolova u stomaku, uzmite tri kašike švedskog balzama.

Kod bolova u grudima kod žena, navlažite ih šveden biterom.

Kod menstrualnih bolova preporučuje se uzimanje jedne kašike crnog vina sa dodatkom nekoliko kapi švedskog balzama ujutru na prazan stomak, ali ne tokom menstruacije, već to treba raditi nekoliko dana ranije. Ako bi se šveden biter uzimao tokom menstruacije mogao bi da izazove pojačano krvarenje, pa o tome treba voditi računa.

Šveden biter umiruje jetru i može sprečiti upale.

Švedska grančica može pomoći u otvaranju velikih arterija, pospešiti izlečenje bubrega i pomoći kod melanholije i znojenja.

Nekoliko kapi ovog biljnog melema (stavljeno u usta) pomoći će da se osoba vrati svesti.

Šveden biter pomaže u slučaju spoljnih i unutrašnjih hemoroida, ali se u ovom slučaju ne pije, već se koristi kao oblog. Stavite komad tkanine namočen u biljnu tinkturu na problematično mesto preko noći.

Ako imate temperaturu, ili se jednostavo osećate slabo, uzmite kašiku melema.

Veruje se da šveden biter leči stare i nove rane. Nanesite krpu natopljenu tinkturom na bolesna mesta.

To je melem koji pomaže u lečenju čireva na koži, suvih pukotina na rukama, otklanja bradavice.

Za ujede insekata nanesite nekoliko kapi melema na pogođeno područje.

Šveden biter može vam pomoći da vratite apetit.

Ako patite od artritisa, utrljavajte tinkturu u limfne čvorove svakog jutra i večeri.

Melem pomaže kod ozeblina stopala i ruku.

Može vam pomoći da se rešite suvih žuljeva.

Uzmite kašiku šveden bitera pre spavanja kako biste olakšali nesanicu.

Stalnom upotrebom minimalne količine švedske grančice (nekoliko kapi), ujutru i uveče, možete izlečiti bolan stomak, poboljšati celokupno zdravlje i održavati svoje zdravstveno stanje na dobrom nivou.

Doziranje

Profilaktički se preporučuje 1 kašika šveden bitera, razblažena sa najmanje 3 kašike vode ili čaja (ujutru ili uveče).

U slučaju ozbiljne bolesti 2-3 kašike melema dnevno na ovaj način: svaku kašiku infuzije pre upotrebe razblažite u 0,5 šolje biljnog čaja, podelite na dva dela i pijte pola sata pre i pola sata posle svakog obroka.

Ako ste zdravi i želite da upotrebljavate šveden biter kao preventivno sredstvo za očuvanje dobrog zdravlja možete koristiti male doze, od svega nekoliko kapi dnevno, uvek razblaženo u vodi ili čaju.