Šta je srebrna voda

Šta je srebrna voda i kako se koristi

Srebrna voda je tečnost koja sadrži čestice srebra. Koristi se u alternativnoj medicini i wellness praksi, a navodno ima antibakterijska, antivirusna i antimikrobna svojstva. Postoje različiti načini kako se srebrna voda može proizvesti, a njeni pristalice tvrde da ima širok spektar primena i blagotvornih efekata na zdravlje.

Jedan od najčešćih načina pravljenja srebrne vode je putem procesa poznatog kao “elektroliza”. Ovaj proces uključuje struju koja se provodi kroz čistu vodu koja sadrži srebrne elektrode, što rezultira oslobađanjem čestica srebra koje se potom suspenduju u vodi. Drugi načini uključuju korišćenje srebrnih soli ili drugih hemijskih procesa radi proizvodnje srebrne vode.

Kako se koristi srebrna voda? Postoji nekoliko načina primene:

  1. Unutrašnja upotreba: Neki ljudi konzumiraju srebrnu vodu oralno. Preporučuju je kao dodatak ishrani, često u obliku rastvora ili kapi koje se dodaju vodi ili direktno uzimaju. Međutim, postoji velika kontroverza oko sigurnosti ovakvog konzumiranja, jer visoke koncentracije srebrne vode mogu dovesti do argirije – stanja u kojem se koža počinje plaveti zbog taloženja srebra.
  2. Spoljna upotreba: Srebrna voda se često koristi za tretiranje kožnih problema kao što su akne, ekcemi ili rane. Primjenjuje se direktno na kožu u vidu spreja, obloga ili gelova. Tvrdi se da ima antiseptička svojstva i može pomoći u sprečavanju infekcija.
  3. Vodeni filteri: Neke vodene filtere ili sistemi za prečišćavanje vode koriste srebrnu vodu kako bi eliminisali bakterije ili druge mikrobe koji se mogu nalaziti u vodi za piće. Ovo je jedna od prihvaćenih primena srebrne vode koja se ne dovodi u pitanje u pogledu zdravstvenih rizika.
  4. Higijena: Srebrna voda se može koristiti i za higijenske svrhe, poput ispiranja usta ili grgljanja. Navodno pomaže u borbi protiv bakterija koje uzrokuju loš zadah ili infekcije usne šupljine.

Iako postoje tvrdnje o blagotvornim efektima srebrne vode, treba biti oprezan prilikom njenog korišćenja. Neki zdravstveni stručnjaci izražavaju zabrinutost zbog nedostatka dovoljno istraživanja o dugoročnim efektima i sigurnosti njene upotrebe. Visoke koncentracije srebra mogu dovesti do akumulacije u telu, što može prouzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme.

Organizacije kao što je Američka agencija za hranu i lekove (FDA) nisu odobrile srebrnu vodu za medicinsku upotrebu i upozoravaju na potencijalne rizike. Pre nego što se odlučite za korišćenje srebrne vode u bilo koju svrhu, važno je konsultovati se sa zdravstvenim stručnjakom kako biste dobili informisane savete i razumeli potencijalne rizike.

U suštini, iako srebrna voda ima svoje pristalice i koristi se u određenim situacijama, važno je biti svestan njene kontroverznosti i potencijalnih rizika, te se savetuje oprez i konsultacija sa stručnjacima pre njene upotrebe u svrhu očuvanja zdravlja.