Hipogonadizam

Hipogonadizam i muški klimaks (andropauza)

Evropski naučnici su najpre prepoznali simptome kasnog hipogonadizma, što se često naziva i “muški klimaks” (andropauza ili klimaks kod muškaraca). Ovo stanje (pod nazivom – hipogonadizam) nastaje zbog smanjenja količine testosterona kod starijih muškaraca i mnogo je mirnije manifestacije nego što je kod žena menopauza.

Odnos između doba smanjenja nivoa testosterona i kasnog hipogonadizma kod muškaraca još uvek je kontroverzni deo medicine.

Većina medicinskih stručnjaka se slaže da je, za razliku od žena čija je menopauza vrlo burna, klimaks kod muškaraca prilično mirna pojava. Pa tako samo kod 2% muškaraca klimaks je povezan s gojaznošću i/ili opštim lošim zdravstvenim stanjem. No ipak, naučnici su odlučili ispitati i definisati grupu simptoma koji određuju ovo stanje.

Više od 3000 muškaraca, u dobi od 40 do 79 godina, u 8 evropskih gradova, nasumce je odabrano za opažanja. Nakon toga, svi su popunili anketu o njihovom opštem, seksualnom, telesnom i psihičkom zdravlju. Takodje su radjene i analize krvi za određivanje nivoa testosterona.

Među potencijalnim simptomima kojih je ukupno 32, istraživači su otkrili svega 9 i to: 3 seksualna, 3 fizička i 3 psihička, koja su strogo povezana s niskim nivoom testosterona.

Ovde su najbitnija 3 simptoma seksualne sfere: (1) smanjenje učestalosti jutarnje erekcije, (2) erektilna disfunkcija, (3) smanjenje libida. U izveštaju su naveli da su samo ta tri simptoma jasno povezana sa smanjenjem nivoa testosterona u krvi pacijenata.

Na osnovu toga, kasni hipogonadizam može se otkriti tako da ima najmanje tri simptoma koji su povezani sa smanjenjem ukupnog nivoa testosterona.

Ostalih 6 simptoma, (3 fizička i 3 psihološka) slabije su izraženi kada se nivo testosterona smanjuje. To spadaju: nesposobnost hodanja na udaljenosti većoj od 1km, nemogućnost teškog fizičkog napora (dizanje tegova, trčanje), nemogućnost čučanja i drugog većeg savijanja tela, gubitak snage, depresija i umor.

U ovoj studiji opisani su i sledeći simptomi koji često prate klimaks kod muškaraca. A to su: promena načina spavanja i nervoza. Ali ovi simptomi nemaju direktnu vezu s nižim ili izrazito niskim nivoima testosterona.

Zahvaljujući ovakvim naučnim istraživanjima, naučnici širom sveta se nadaju da će uspeti da poboljšaju kvalitet života muškaraca koji imaju smanjen nivo testosterona. Uostalom, moderni tretman hipogonadizma zahteva diferencijalnu dijagnozu između fiziološkog stanja klimaksa kod muškaraca i opšte patologije.

U međuvremenu, klimaks kod muškaraca i dalje ostaje dvosmislen problem u medicini.