Vitamini i minerali za žene

Vitamini i minerali koje žene starije od 30 godina treba redovno da konzumiraju

Hrana treba da zadovolji glavninu dnevnih potreba za vitaminima i mineralima. Ovo je veoma važno za žene starije od 30 godina. Međutim, s obzirom na njihovu nisku hranljivu vrednost poslednjih godina, ovo postaje sve teže.

Stoga nije loše posegnuti za nekoliko dodataka ishrani.

Žene u 30-im godinama već bi trebale biti usredsređene na sprečavanje starenja, održavanje dobrog zdravlja usled trudnoće, ali i na održavanje nivoa energije.

Zbog toga treba redovno da unose sledeće vitamine i minerale:

1. Vitamini E i C
Oni štite telo od slobodnih radikala koji doprinose razvoju mnogih savremenih bolesti, ali takođe štite telo od procesa starenja. Zbog toga bi trebalo da uzimaju najmanje 15mg vitamina E i 75mg vitamina C svakog dana.

2. Vitamin B9
Žene koje planiraju trudnoću u 30-ima treba da uzimaju veće količine vitamina B9, odnosno folne kiseline.

3. Vitamin D i kalcijum
Dame u 30-ima već moraju ozbiljno da razmišljaju o zdravlju kostiju. Dodaci poput kalcijuma dolaze u kombinaciji sa vitaminom D, koji poboljšava apsorpciju.

4. Gvožđe
Gvožđe je važan mineral, posebno za žene koje imaju obilne menstruacije ili su trudne. Nedostatak gvožđa izaziva umor, povećava šansu za infekcije, odnosno sprečava telo da održava normalnu telesnu temperaturu. Žene treba da dobiju najmanje 18mg gvožđa dnevno.

5. Magnezijum
Ako vam se mišići nekontrolisano grče ili se osećate umorno, verovatno vam nedostaje magnezijum. Trebali biste uzimati oko 350mg magnezijuma svaki dan, a trudnice najmanje 100mg više.

Kako uzimati suplemente?

  • Vitamine je obično dobro uzimati ujutro, nakon doručka.
  • Gvožđe se preporučuje uzimati 1-2 sata nakon obroka, sa voćnim sokom i vitaminom C.
  • Kalcijum i magnezijum najbolje je uzimati uz večeru.