Vitamin D za imunitet

Vitamin D za jak imunitet

Vitamin D se sada preporučuje za imunitet, pa hajde da vidimo zbog čega je on važan.

Prema pedijatrima, dodatni unos vitamina D je posebno važan za jačanje imuniteta u zimskim mesecima.

Pored nedostatka većeg broja sunčanih dana, koji su izvor ovog vitamina, takođe vitamin D nije dovoljno prisutan u ishrani i zato ga treba dopunjavati. Ovo je važno za sprečavanje ozbiljnih zdravstvenih posledica.

Ako ne unesete dovoljno vitamina D, kosti postaju mekane, tanke i lako mogu da se iskrive, što je u detinjstvu poznato kao rahitis. Kod odraslih nedostatak vitamina D dovodi do omekšavanja kostiju i osteomalacije, odnosno kod starijih do osteoporoze. Pored ove uloge u stvaranju i održavanju zdravih kostiju, vitamin D ima i druge funkcije u regulisanju rasta ćelija, neuromišićne funkcije kao i imunološke funkcije.

Vitamin D je veoma važan faktor za odbrambeni sistem našeg organizma. On poboljšava sposobnost imunitata da nas zaštiti od virusa i bakterija koje se nalaze u okruženju. Naučnim istraživanjima je potvrdjeno da T ćelije, koje su ključni faktor imuniteta, definitivno zavise od vitamina D, jer on bukvalno podstiče njihovu aktivnost.

Nizak nivo vitamina D3 u organizmu doprinosi da T ćelije postanu uspavane i ne mogu da obavljaju svoju funkciju, a to je odbrana od infekcija.

Unos mleka u preporučenim količinama dovodi do kontinuiranog poboljšanja nivoa vitamina D u organizmu, što će popraviti i imunitet. Osim toga, vitamin D je bitan kod održavanja zdravlja kostiju, bez obzira da li su u pitanju deca ili odrasle osobe. Vitamin D je važan partner kalcijuma jer njegovo prisustvo dovodi do maksimalne upotrebe kalcijuma. Zbog toga se kao važan deo zdrave uravnotežene ishrane preporučuje svakodnevni unos mleka i jogurta, što je veoma bitno u zimskom periodu. Jaja su isto tako dobar izvor D vitamina.

Vitamin D za jak imunitet

Mlečni proizvodi, naročito oni fermentisani (kiselo mleko, jogurt…) su ključni u izgradnji zdravog tela, a njihov sastav je u savršenim proporsijama da maksimalno doprinese zdravim i jakim kostima, da ojača imuni sistem i uopšte čitav organizam.

Fermentisani mlečni proizvodi osim vitamina D sadrže u sebi veoma korisne dobre bakterije, poznate kao probiotici, koji su takodje veoma važni za jačanje imuniteta u crevima.