Ulje nevena

Ulje nevena lekovita svojstva i upotreba

Sada ćete saznati zašto je ulje nevena toliko korisno, koja su njegova lekovita svojstva i kako se upotrebljava.

Neven (latinski naziv: Calendula officinalis) je veoma popularna jednogodišnja biljka koja se koristi ne samo za ukrašavanje bašte, već i kao lekovita biljka. Od cvetova nevena pripremaju se infuzije, tinkture, masti, ali danas ćemo razgovarati o ulju nevena.

Zašto je ulje nevena korisno?

Ulje nevena je pre svega sjajan kozmetički proizvod koji se uglavnom koristi za kožu lica i ruku. Ima omekšavajući, antiinflamatorni, antibakterijski efekat zarastanja rana, umiruje nadraženu kožu, pomaže u smanjenju svraba i crvenila.

Napomena: ulje nevena nije esencijalno ulje, već spada u osnovna (masna) ulja. Može se koristiti kao baza, dodajući mu razna esencijalna ulja da bi se postigao i neki drugi dodatni blagotvorni efekat, ili se može mešati sa drugim baznim uljima.

Lekovita svojstva i upotreba

Ulje nevena koristi se za razne kožne osipe (uključujući i decu), opekotine od sunca, osipe i slično. Ovo promoviše zarastanje sitnih ogrebotina, posekotina, pukotina na koži ili na usnama, dobro omekšava ispucalu i umiruje nadraženu kožu, štiti je od neželjenih faktora – hladnoće, vetra, negativnih efekata sunčeve svetlosti.

Ženama se savetuje da koriste ulje nevena za ispucale bradavice kako bi one omekšale, za sprečavanje upala na koži i ubrzavanje zarastanja rana.

Dugotrajna upotreba ulja od nevena pomaže u smanjenju manifestacija rozaceje (vaskularna „mrežica“ na licu, koja je rezultat povećane krhkosti kapilarnih sudova), jer ovo ulje jača zidove krvnih sudova i poboljšava mikrocirkulaciju krvi. Ulje nevena takođe možete nežno naneti na modricu kako biste se brže rešili modrice.

U ginekološkoj praksi, tamponi i tuširanje uljem nevena koristi se kod kolpitisa, cervicitisa, erozije grlića materice. Mikroklizme i losioni sa nevenovim uljem preporučuju se za lečenje hemoroida.

Dobro je dodati ulje nevena u kreme za lice, ruke i telo, maske za negu kože, sapune. Ono je pogodno za sve tipove kože, ali je njegov efekat najuočljiviji na suvoj, osetljivoj koži sklonoj iritaciji.

Ulje nevena se koristi i za negu kose (najčešće kao deo raznih maski). Pomaže u jačanju kose, zaustavljanju gubitka kose i poboljšanju rasta, spečavanju lomljenja, iskrzanih krajeva, peruti, smanjenju proizvodnje suvišnog sebuma.

Kako napraviti ulje od nevena

Iako ulje nevena možete kupiti u apoteci, možete ga i napraviti sami. Pri kupovini obratite pažnju na karakteristike pakovanja: ulje treba prodavati u bočici od tamnog stakla, uz obavezno navođenje latinskog naziva biljke (Calendula officinalis).

Ako se odlučite da budete svoj majstor ulje nevena možete pripremiti i od svežih i od suvih pupoljaka ove biljke.

Ulje od nevena

U oba slučaja budite sigurni da koristite samo visokokvalitetno biljno ulje (po mogućnosti maslinovo ulje). Latice nevena mogu da se koristiti i sveže i sušene.

A ovo je najjednostavniji recept za pripremu ulja od nevena:

Napunite odgovarajuću staklenu posudu laticama cveta nevena, zatim sipajte biljno ulje (tako da u potpunosti pokriva biljne sirovine), zatvorite posudu i ostavite je na relativno toplom i tamnom mestu 3 nedelje. Posle toga procedite i možete da počnete da ga upotrebljavate.

Gotovo ulje nevena čuvajte u tamnoj staklenoj bočici na hladnom mestu. A upotrebljavajte ga za slučajeve koje smo gore opisali.