Susam lekovita svojstva

Susam lekovita svojstva

Susam je jedna od najstarijih uljarica poznata čovečanstvu i koristi se širom sveta zbog svojih brojnih lekovitih svojstava. Ova sitna, ali moćna semenka ima dugu istoriju upotrebe u kulinarstvu i tradicionalnoj medicini. Od antioksidativnih do antiinflamatornih svojstava, susam je cenjen ne samo zbog svoje hranljive vrednosti već i zbog koristi po zdravlje koje pruža.

Prvo što se često ističe su nutricionističke vrednosti susama. Bogat je zdravim mastima, proteinima, vlaknima, vitaminima i mineralima. Ulje koje se dobija od susama je izuzetno bogato nezasićenim masnim kiselinama, poput oleinske i linoleinske kiseline, čineći ga odličnim izvorom zdravih masti. Osim toga, susam je bogat izvor kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, fosfora, cinka i drugih hranljivih materija.

Jedna od ključnih komponenti susama su lignani, biljni antioksidansi koji imaju potencijal za smanjenje rizika od srčanih oboljenja i određenih vrsta kancera. Ovi spojevi imaju i antiinflamatorna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju zapaljenja u organizmu.

Kada govorimo o zdravlju kostiju, susam može igrati značajnu ulogu. Zahvaljujući visokom sadržaju kalcijuma, ovaj mali orašasti plod može doprineti jačanju kostiju i prevenciji osteoporoze, posebno kod žena u menopauzi.

Pored toga, susam može imati pozitivan uticaj na zdravlje kože. Ulje od susama se često koristi u kozmetičkim proizvodima zbog svojih hidratantnih i antioksidativnih svojstava. Redovna upotreba može pomoći u održavanju vlažnosti kože i zaštiti od slobodnih radikala koji mogu uzrokovati prevremeno starenje kože.

Kada je reč o konzumiranju susama, postoje različiti načini kako ga uključiti u ishranu. Seme susama može se dodavati u razna jela – od salata do smoothieja, ili se može koristiti kao posipanje preko raznih jela. Takođe, susamovo ulje se često koristi u kulinarstvu, posebno u azijskoj kuhinji, dajući jelima karakterističan ukus i aromu.

Važno je napomenuti da, iako susam nudi mnoge zdravstvene koristi, osobe alergične na orašaste plodove trebaju biti oprezne jer mogu imati i reakciju na susam. Takođe, zbog visokog sadržaja masti, treba konzumirati umerene količine kako bi se izbegli višak kalorija.

U tradicionalnoj medicini, susam se koristi na različite načine. U ajurvedskoj medicini, susamovo ulje se često koristi za masažu radi poboljšanja cirkulacije, zdravlja kože i ublažavanja bolova u mišićima. Takođe se veruje da ima blagotvoran uticaj na nervni sistem i umirujuće dejstvo na um.

U zaključku, susam je više od samo ukusnog dodatka jelima. Njegova impresivna hranljiva vrednost i lekovita svojstva čine ga važnim delom zdrave ishrane i tradicionalne medicine. Umerena konzumacija susama može doneti brojne koristi za zdravlje, od jačanja kostiju do podrške zdravlju srca i kože. Ipak, kao i sa svim namirnicama, važno je uživati ​​u susamu kao deo uravnotežene ishrane i konsultovati stručnjaka pre bilo kakvih drastičnih promena u ishrani.