Šta je nervni slom?

Šta je nervni slom?

Da li ste na ivici nervnog sloma saznaćete kada pročitate šta psihoterapeuti govore o ovom stanju.

Nervni slom se često naziva stanjem u kojem je osoba emocionalno veoma loše. Šta je to zapravo? I kako to definisati?

Da li znate šta je nervni slom?

Nervni slom je akutna faza bilo kog nervnog poremećaja (od depresije i neuroze, do različitih psihosomatskih bolesti). Po pravilu, ovo emocionalno stanje nastaje kao reakcija na neki događaj, životnu situaciju – to može biti, na primer, smrt voljene osobe ili krajnje neuspešan dan na poslu.

Zašto se pojavljuje ovakvo psihičko stanje?

Događaj koji izaziva nervni slom ima određene kriterijume, u većini slučajeva svi se moraju konvergirati kako bi osoba stvorila ovakvo psihičko stanje. Evo nekih:

  • Iznenadnost – osoba nije očekivala takav događaj, nije bila spremna za njega,
  • Opasnost – može predstavljati pretnju opstanku, dominaciji ili ljudskim pravima,
  • Nedostatak gotovog rešenja – čovek ne zna šta da radi u ovoj situaciji, nema strategiju, rešenje,
  • Izolacija – osoba se oseća usamljeno u ovoj situaciji.

Ako u tom momentu nisu prisutni svi kriterijumi, na primer, osoba je sa nekim razgovarala o uzbudljivom problemu, nije se osećala izolovano ili usamljeno, tada će joj biti lakše da prebrodi problematičnu situaciju. Ako ima mnogo takvih situacija bez izlaza, koje idu jedna za drugom, onda osoba počinje da nosi u sebi stanje napetosti. Nije pronašla rešenje šta da uradi u datoj situaciji – i u tome je sama. Tada mozak počinje da vizualizuje nepoželjne i nebezbedne slike, vitalni resursi osobe padaju veoma nisko, često na nulu, i u ovom trenutku nastupa stanje nervnog sloma. Reakcija osobe na okolne događaje se menja, a pored toga se pridružuju i drugi simptomi.

Ako se osoba suoči sa nasiljem na Internetu, može li doživeti nervni slom?

Naravno! Našla se u neočekivanoj situaciji, koju doživljava kao pretnju svojoj bezbednosti, nema gotovo rešenje i, najverovatnije, oseća se izolovanom u određenom društvenom krugu. Sve ovo istovremeno ispunjava četiri kriterijuma, što znači da ovo može dovesti do nervnog sloma.

Koji simptomi mogu ukazivati na nervni slom?

Nervni slom ima dosta simptoma. To uključuje anksioznost, poremećaje spavanja (nesanica ili pospanost), razdražljivost, glavobolje, plačljivost, izbegavanje normalnih socijalnih situacija, žudnja za alkoholom, poteškoće sa koncentracijom i pamćenjem, emocionalna ili fizička iscrpljenost, nedostatak motivacije, neobjašnjivi bolovi u telu i opšta malaksalost, misli o samoubistvu, usporenost i itd

Nervni slom simptomi

Koliko dugo može trajati nervni slom?

Podsetiću vas da je ovo akutna faza poremećaja, koja može trajati kraće ili duže, u zavisnosti od prilika u kojoj se osoba nalazi. Nervni slom se može manifestovati na različite načine: s jedne strane, osoba može postati histerična ili nasilna, s druge, naprotiv, previše pasivna, povučena, izolovana. A ljudi oko nje će sigurno primetiti takve promene.

Kakve su posledice nervnog sloma?

Svaki emocionalni šok koji nije rešen pokrenuće promene u organizmu, uključujući psihosomatske poremećaje. Zbog nervne iscrpljenosti mogu započeti promene na nivou tela – tahikardija, promene pritiska, problemi sa spavanjem, hormonalni poremećaji, vrtoglavica i druge.

Kako pomoći sebi ili voljenoj osobi u takvoj situaciji?

Jedan od najefikasnijih načina je da svoje iskustvo podelite sa porodicom i prijateljima. Žene ovu strategiju češće koriste nesvesno: odlaze kod svog najbližeg prijatelja da razgovaraju o nečem šokantnom što im se dešava. U ovom slučaju više nema osećaja izolacije – čovek nije ostao sam sa svojim problemom.

Za prevazilaženje nervnog sloma efikasne su i tehnike disanja, posebno disanje udisanjem kroz nos i bučnim izdahom na otvorena usta. Ova taktika može veoma brzo da dovede čoveka u normalu. Fizička aktivnost, vežbanje, tople kupke i spa tretmani takođe mogu biti efikasni kada ste na ivici nervnog sloma.

Uzimanje sedativa takođe je jedno od rešenja problema za određenu osobu, ali ne bi trebalo da se totalno „zakačite“ za ovaj način lečenja.

Kojem lekaru treba da se obratite?

Ako procenjujete da ste na ivici nervnog loma najlogičnije je da odete kod psihoterapeuta, ali možete i kod kliničkog psihologa ili psihijatra. U slučaju nervnog sloma mogu vam biti uključeni i lekovi i psihoterapijski tretman. Preporuka je da se ovde ne ograničavate samo na lekove: važno je da osoba stekne iskustvo i veštinu kako da se u budućnosti nosi sa takvim stanjem. Ponekad je kognitivno razumevanje i donošenje ispravnih odluka najvažniji korak u lečenju.