Šta je glositis

Šta je glositis

Glositis je medicinski termin koji opisuje upalu jezika. Ovo stanje može biti bolno i neprijatno, često utičući na sposobnost osobe da govori, jede ili pije bez nelagodnosti. Glositis može imati različite uzroke i simptome, a razumevanje ovog stanja je važno za pravilno lečenje i upravljanje njime.

Simptomi glositisa

Osobe koje pate od glositisa mogu iskusiti niz simptoma, uključujući:

 • Bol: Jezik može postati osetljiv na dodir ili bolan, što otežava žvakanje ili gutanje hrane.
 • Oticanje: Jezik može postati natečen i otečen, što može dalje otežati govor ili unošenje hrane.
 • Crvenilo: Jezik može postati crven ili čak ljubičast zbog upale.
 • Promene u teksturi: Površina jezika može postati gruba ili neravna, a mogu se pojaviti i promene poput ranica ili čireva.
 • Gubitak ukusa: Glositis može uticati na sposobnost osobe da oseti ukus hrane.

Uzroci glositisa

Postoji nekoliko faktora koji mogu dovesti do glositisa:

 • Infekcije: Bakterijske, gljivične ili virusne infekcije mogu izazvati upalu jezika.
 • Trauma: Fizička trauma, kao što je opekotina jezika ili povreda, može izazvati upalu.
 • Alergijske reakcije: Alergije na određenu hranu, hemikalije ili zubne paste mogu dovesti do glositisa.
 • Nedostatak nutrijenata: Nedostatak vitamina B, posebno B-12, gvožđa ili drugih nutrijenata, može dovesti do upale jezika.
 • Reakcije na lekove: Neki lekovi mogu izazvati reakciju koja dovodi do glositisa.
 • Autoimune bolesti: Određene autoimune bolesti, poput lupusa ili Crohnove bolesti, mogu biti povezane s glositisom.

Dijagnoza i lečenje

Dijagnoza glositisa obično uključuje fizički pregled i razgovor o simptomima. Lekar može zatražiti detaljnu anamnezu kako bi utvrdio moguće uzroke upale jezika. U nekim slučajevima, može biti potrebno uzimanje uzoraka tkiva s jezika za dalje testiranje.

Lečenje glositisa zavisi od uzroka i simptoma. U slučaju infekcije, mogu se propisati antibiotici, antifungalni lekovi ili antiviralni tretmani. Ako je nedostatak određenih nutrijenata uzrok glositisa, preporučuje se suplementacija ili promena ishrane kako bi se nadoknadio nedostatak.

U slučajevima kada je glositis uzrokovan alergijskim reakcijama, važno je identifikovati i izbegavati alergen. Ukoliko su reakcije na određene lekove, može biti potrebno promeniti terapiju ili prestati uzimati taj lek pod nadzorom lekara.

Prevencija

Prevencija glositisa može biti moguća ukoliko se identifikuju određeni uzroci i preduzmu odgovarajuće mere. Redovni stomatološki pregledi, održavanje oralne higijene, izbegavanje iritanata i alergena, kao i održavanje zdrave ishrane bogate nutrijentima, mogu pomoći u sprečavanju ovog stanja.

Zaključak

Glositis može biti izazovno stanje koje može značajno uticati na svakodnevni život osobe. Razumevanje uzroka, simptoma i dostupnih tretmana je ključno za efikasno upravljanje ovim stanjem. Rano prepoznavanje i odgovarajuće lečenje mogu pomoći u smanjenju nelagodnosti i poboljšanju kvaliteta života osoba koje pate od glositisa. Ako primetite bilo kakve promene na jeziku ili iskusite bol ili nelagodnost, važno je potražiti savet od strane kvalifikovanog medicinskog stručnjaka.