Šta je glaukom

Šta je glaukom?

Glaukom je opasna bolest koja može imati strašne posledice, do potpunog gubitka vida.

Ako ne započnete na vreme borbu protiv glaukoma, gubitak vida može postati nepovratan. Ni u kojem slučaju ne smete zanemariti simptome, a lečenje glaukoma treba započeti što je ranije moguće. Što se pre pacijent obrati stručnjacima za pomoć, to su veće šanse za uspešno lečenje.

Upotreba narodnih lekova za lečenje glaukoma ne samo da je beskorisna, već može biti i vrlo opasna!

Nažalost, slepoća je česta posljedica beskrupuloznog odnosa prema zdravlju očiju i tela u cjelini. To je vrlo zastrašujuća činjenica za mnoge ljude, jer je gubitak mogućnosti da vide svijet oko sebe ravno proporcionalan gubitku uobičajenih i mogućih životnih radosti.

Najčešće se dijagnostikuje glaukom otvorenog ugla, bolest koja se javlja usled začepljenja odvodnog kanala oka. S glaukomom se povećava intraokularni pritisak (IOP), što dovodi do oštećenja očnog živca. Paralelno, vid se brzo pogoršava. Da ne biste postali slepi, važno je ne odlagati lečenje glaukoma niti za jedan dan.

Osim toga, ne trebate sami napraviti program i plan za borbu protiv glaukoma. Šanse za usporavanje procesa odumiranja očnog živca dobijaju se samo pravilno odabranim lečenjem, poštivanjem svih preporuka lekara, i ako je potrebno, hirurškom intervencijom.

Alarmantno je da glaukom u posljednje vreme napada sve mlađe pacijente i sve češće oduzima vid ljudima u najboljim godinama. Pacijenti stariji od četrdeset godina sve se više obraćaju klinikama radi savetovanja s oftalmologom u vezi glaukoma. Uz to, ova bolest ima urođene i adolescentne oblike.