Ruzmarin Salvia rosmarinus

Ruzmarin (Salvia rosmarinus)

Opis biljke

Ruzmarin je zimzelena biljka čiji je latinski naziv Salvia rosmarinus, oštrog ukusa i jake arome kamfor-četinara. Raste u toploj klimi kao grmasta biljka. Koristi se kao začinska biljka za pripremu mesa, pečurki, povrća… Dobro se uklapa i sa sirevima.

Poreklo ruzmarina

Mediteranski basen se smatra rodnim mestom ruzmarina i tamo se gaji i danas. Takođe, grm ruzmarina se gaji na Krimu, u Maloj Aziji, na Kavkazu, čak i u Engleskoj, kao i na američkom kontinentu na Floridi, u Meksiku.

Kako se upotrebljava ruzmarin?

Ruzmarin je biljka poznata još iz biblijskih vremena. Od tada se koristi kao začinska i lekovita biljka.

U drevnoj Grčkoj bila je posvećena boginji Afroditi, verovalo se da donosi sreću i gajila se u saksijama u blizini kuća. Plinije Stariji napisao je da su cvetovi ruzmarina toliko atraktivni, jer su obojeni plavom bojom morske pene. Zbog toga se i zovu Rosmarinus – morska rosa.

Takođe postoje podaci da su Rimljani tokom svojih kampanja širili ruzmarin u Evropi. U srednjem veku, tokom epidemija kuge, ruzmarin je izgaran u požarima, verujući da uništava zarazu u vazduhu. Ali bio je i simbol venčanja, evropski seljaci su njegove grančice uključivali u venčane vence do 18. veka. Sličan običaj se zadržao i do danas, jer je poznato da se i sada svatovi kite ruzmarinom. U Rusiji se ruzmarin pojavljuje oko 16. veka, pominje se u Domostroju: „Ulje ruzmarina je pogodno za mnoge lekove … čija će se krv smrznuti: pomazi to ulje i sve će proći “.

Najbitnije lekovito svojstvo ruzmarina

Jedna od najbitnijih lekovitih karakteristika ruzmarina jeste da je to retka biljka koja ima moć da podiže nizak krvni pritisak. U te svrhe se pije čaj od ruzmarina, koji pored toga i podiže nivo koncentracije i budnosti.

Kako se bere ruzmarin?

Kao začin i u lekovite svrhe najosetljiviji listovi se sakupljaju iz gornje trećine grana ruzmarina, nakon čega se suše isključivo u senci, inače će izgubiti aromu. Sakupljanje sirovina započinje u 3-4 godini biljnog života. Gotovi suvi listovi su vrlo krhki sivo-zelene boje, sa konveksnom gornjom površinom i preklopljenom donjom. Ruzmarin je biljka veoma aromatičnog mirisa.

Ruzmarin u kulinarstvu

U kuvanju se koriste i sveži i suvi listovi ove biljke. Koncentracija esencijalnih ulja u ruzmarinu je toliko visoka da nadjačava gotovo sva druga, ukoliko se nadju pored njega. Dugim kuvanjem ne gubi ta svojstva, pa se može staviti na sam početak kuvanja.

Medjutim, ruzmarin ipak treba dodavati tek na samom kraju pripreme jela, jer se veruje da na visokim temperaturama esencijalna ulja ruzmarina inhibiraju oksidaciju masti i stvaranje kancerogenih jedinjenja. Zbog toga ga ne treba peći na velikim temperaturama.

Ruzmarin se takođe koristi za mariniranje i namakanje mesa, jer efikasno uklanja neprijatne mirise i dodaje mirisne note arome četinara. A ako dodate grančice ruzmarina uglju tokom roštiljanja, dobićete divan dim koji će dodati specifičan ukus mesu.

Ponekad ljubitelji fermentiraju kupus ruzmarinom, kiselim pečurkama i povrćem. Ruzmarin se koristi i u kiseljenju povrća ili pečurki, u procesu konzerviranja.

Ruzmarin se može dodati sirevima, jelima od gljiva, jajima ili povrću.

Možete dodati ruzmarin u gotovo sve vrste sosova. A ako ubacite listove (po mogućnosti sveže) u bocu vinskog sirćeta, ruzmarin će mu dati sveže nijanse, dobićete originalno začinjeno sirće. Ruzmarin skoro da može zameniti lovorov list, ali ne preporučuje se njihovo kombinovanje.

Hemijski sastav ruzmarina

Listovi ruzmarina sadrže visok procenat esencijalnih ulja (kamfor, cineol, borneol, pinen, bornil acetat, limonen, kamfen), smolu, gorčine i tanin.

Lekovita svojstva

Zahvaljujući kamforu, ruzmarin je dobar antiseptik i može imati analgetički efekat. Gorčina i tanini poboljšavaju varenje, cirkulaciju krvi i podstiču nervnu aktivnost, budnost, koncentraciju. Ruzmarin obnavlja, tonizira i jača telo. Ulje ruzmarina i odvari od lišća ove biljke jačaju kosu, čiste i leče upale kože.

„Mađarska voda“ – čuveni eliksir izmišljen za mađarsku kraljicu Elizabetu, sadrži puno ulja ruzmarina. U 72. godini života kraljica Elizabeta uspela je svojom lepotom i mladolikim izgledom da zavede poljskog kralja koji joj je pružio ruku i srce! Možda je za to zaslužan upravo ruzmarin.