Prva čvrsta hrana za bebe

Kada prva čvrsta hrana za bebe stupa na snagu?

Kada je beba stara 4-6 meseci i ostaje gladna i posle obilnog mlečnog obroka, vreme je da počne da jede i čvrstu hranu.

Počnite sa kuvanim pirinčem ili krompir-pireom. Za početak bebi će biti dovoljno pola kafene kašičice hrane, jer to je sada samo period navikavanja na čvrstu hranu.

Uskoro će beba hteti pomalo čvrste hrane posle svakog mlečnog obroka, pa se količine mogu postepeno povećavati. Nakon toga, postepeno se u ishranu bebi uvodi povrće i voće.

Mešajte različite ukuse, imajući na umu da, dok bebi većina zuba ne izraste, sva čvrsta hrana za bebe mora da bude izmiksana ili dobro ispasirana.

Budite oprezni i ne preterujte sa slatkim voćem, jer ponekad bebe umeju da postanu izbirljive, te da odbijaju da jedu povrće.

Zapamtite da je mleko jedina hrana potrebna bebi u prva 4 meseca života, pa i duže. Zato pripremite za bebu barem 1/2 litra mleka dnevno tokom prve godine starosti. Mleko treba da unosi čisto ili u vidu pudinga, krema…

Kada počnete da dajete bebi čvrstu hranu, nemojte joj dodavati so ili šećer, čak i kad vama izgleda prilično bljutava. Dodatna so može opteretiti bebine bubrege, koji se po svojoj funkciji razlikuju od bubrega odraslog čoveka. Suvišan šećer može dovesti do gojaznosti i kod bebe stvoriti lošu naviku štetnu za njene buduće zubiće. Imajte uvek na umu da i keks i voćni sokovi sarže šećer, zato umereno sa njima.

Svaka punovredna hrana, na primer: džigerica, riba, jaja, sir ili isitnjeno meso – pogodna je za ishranu beba od 9 meseci starosti.

Konzervirana hrana za bebe može poslužiti u nuždi, ali ne sme zameniti svežu hranu u potpunosti. Nastojte da ne trošite više od jedne porcije dnevno, pa čak i manje od toga.

Vremenom ćete primetiti da bebe vole da jedu same, na primer, svežu šargarepu, bananu ili jabuku, pa joj to i dozvolite. Za vreme obroka stavite bebi u šaku kašiku, da sama uči da se služi njome, dok je vi hranite drugom kašikom.

Kada beba počne da jede čvrstu hranu, a naročito po toplom vremenu, bebi je potrebna dodatna količina vode.

Prženu hranu nemojte davati bebi dok ne napuni barem 6 meseci. Pre 6. meseca takodje ne davati više od jednog obroka od žitarica dnevno.

Ne nudite bebi slatkiše i čokoladu izmedju odroka.

Ne ostavljajte bebu samu dok sama gricka nešto (jabuku ili keks).

Sve što vas zanima u vezi vaše bebe slobodno pitajte lekara ili patronažnu sestru.