Prirodno lečenje amenoreje

Prirodno lečenje amenoreje na prvom mestu treba da podrazumeva zdravu i pravilnu ishranu.

Prirodno lecenje amenorejeNa žalost, ranije se nije mnogo insistiralo na značaju ishrane kada se radi o zdravlju žena. Anketiranjem žena koje se obraćaju za savet zbog zabrinjavajuće amenoreje, pa čak i u slučajevima kada je ona prolazna, mogu se sasvim lako otkriti nedostaci u ishrani. Po pravilu takve osobe smatraju da se hrane potpuno “normalno”.

Medjutim, činjenica je da se amenoreja ne retko javlja kod nedovoljno uhranjenih žena i onih koje u svom organizmu imaju nedostatak odredjenijh hranljivih supstanci, kao što su na primer važni vitamini i minerali.

Biljke za lečenje amenoreje

Lečenje amenoreje može biti veoma kompleksno, ako se uzme u obzir da i uzroci ove pojave mogu biti raznorazni. Ipak, pokušaćemo da navedemo ono što u najčešćem broju slučajeva može da pomogne, a to su biljke koje imaju uticaj na funkciju raznih ljudskih organa.

Za regulaciju rada hipofize:

– Ovde svrstavamo biljke koje pokazuju estrogensko dejstvo i koje podstiču koru nadbubrežne žlezde. Pre svega su tu eterična ulja planinskog čubra, perđuna, timijana (pitome majčine dušice), borneola, mirišljave muškatle, hmelja, muškata (oraščića), vranilove trave, čempresa, kamilice, pitome nane. Zatim, osnovne tinkture: nevena, vodenog srpca, velikog kostriša, crne ribizle, sladića, šišarke hmelja, bršljana, (Hedera helix), maline, kupine, komonike, arnike.

Biljke sa progesteronskim dejstvom (imitiraju progesteron). Ovde spadaju: virak (Alchemilla vulgaris), kameno seme, suručica, vratič, konopljika.

Za ponovno uspostavljanje biohemijske ravnoteže i pročišćavanje puteva kojima se iz organizma izbacuju iskorišćene materije (ekskretorni putevi: bubrezi, creva, jetra, pluća, koža) koriste se u tradicionalnoj narodnoj medicini biljke za “čišćenje”: rastavić, šipurak, limun, ruzmarin, artičoka, boldo listići, dimnjača, kondurango (Gonolobus condurango – biljka iz toplih predela Amerike). Ovde su takođe važni med i polen, kao i sledeći oligoelementi: kobalt, bakar, cink, mangan, litijum i magnezijum.

Za olakšavanje lokalne i opšte cirkulacije krvi, naravno, ukoliko postoji takva slabost, mogu se upotrebiti sledeće biljke: hamamelis (Hamamelis virginiana), hidrastis (Hydrastis canadensis – opet severnoameričko rastinje), leska, crvena vinova loza, kostrika, zimzelen, jarebina, kokotac, divlji kesten.

Za smirivanje centralnog nervnog sistema, naročito njegovog vegetativnog dela, u slučaju potrebe preporučujemo eterična ulja pomorandžinog lista, angelike, estragona (Artemisia dracunculus), lavande. Mogu se upotrebiti i tinkture zvezdana, bele vrbe, crne koprive, gloga, sase, pasiflore (Passiflora incarnata), odoljena, božura, gelsemijuma, matičnjaka.

Prirodno lečenje amenoreje čiji je uzrok hormonski poremećaj

Kod amenoreje koja je isključivo hormonskog porekla moglo bi se jednostavno početi sa uzimanjem osnovne tinkture žalfije, dva puta po 50 kapi dnevno. Po pojavi krvarenja savetuje se kombinacija iste osnovne tinkture, sada u dozi od 30 kapi ujutro i macerata pupoljaka maline, 50 kapi uveče (razblažene 1:10). Ova receptura ima tendenciju da normalizuje ciklus i smiri eventualne bolne menstruacije.

Kada je u pitanju prirodno lečenje amenoreje može se pokušati i sa “veštačkim” ciklusom, na taj način što se za vreme prve faze uzimaju biljke sa estrogenskim dejstvom, u zajednici sa pomenutim biljkama za drenažu ekskretornih puteva i uspostavljanje metaboličke ravnoteže, dok se za vreme druge faze naglasak stavlja na lekovite biljke sa progesteronskim dejstvom, eventualno kombinovano sa biljkama za olakšavanje cirkulacije i smirivanje nervnog sistema.