Nizak pritisak

Nizak krvni pritisak (Arterijska hipotenzija)

Arterijska hipotenzija (nizak krvni pritisak) je stanje dugotrajnog sniženja krvnog pritiska, čije su vrednosti za sistolni pritisak ispod 13,3 kPa (100 mmHg), a za dijastolni 8 kPa (60 mmHg), za odrasle osobe. Tolerancija niskog krvnog pritiska je prilično individualna. Postoje osobe sa sistolnim pritiskom ispod 12 kPa (90 mmHg), a dijastolnim ispod 8 kPa (60 mmHg), koji se često održava sve do duboke starosti, bez ikakvih tegoba i uticaja na rad i dužinu života.

Koje osobe pate od niskog krvnog pritiska?

Do sada nema sigurnih podataka o broju hipotoničara u raznim populacijama. Statistički podaci su veoma različiti i šturi, jer ove osobe nemaju nikakve specifične zdravstvene smetnje, pa se i ne javljaju lekaru.

Nizak krvni pritisak se najčešće otkriva prilikom raznih sistematskih i kontrolnih pregleda, ili prilikom pregleda i lečenja sasvim drugih oboljenja.

Simptomi niskog krvnog pritiska

Kod osoba koje imaju nizak krvni pritisak (arterijsku hipotenziju) najčešće ne postoje nikakve tegobe. Obično se sreću nekarakteristične smetnje, koje su više ili manje, izražene, odnosno ispoljavaju se individualno.

Najčešći simptomi kod niskog krvnog pritiska su blaga glavobolja, punoća u glavi, pospanost, vrtoglavica, nesvestica i malaksalost. Rdje se javljaju nestabilnost pri hodu, naročito kada je sunčano i sparno vreme.

Kod ortostatskih hipotenzija glavna karakteristika je nagao gubitak svesti u stojećem položaju. Tome često predhodi mrak pred očima, ošamućenost i zujanje u ušima. Sve ove manifestacije traju vrlo kratko, ukoliko se bolesnik postavi u ležeći položaj, bez ikakve terapije. Kod ovakve kliničke slike potrebno je proveriti da li je možda u pitanju uzimanje nekih lekova.

Hipotenzije kardio-vaskularnog porekla

Hipotenzije kardio-vaskularnog porekla nastaju kod srčane insuficijencije različitog porekla i težine. Kod mnogobrojnih zapaljenskih i degenerativnih ateroskleroznih oboljenja srca i srčanih mana.

Akutna arterijska hipotenzija

Akutno nastala arterijska hipotenzija (nizak krvni pritisak), kao i hronične, su u suštini vezane za hipotonu regulaciju krvotoka. Akutna insufijencija perifernog krvotoka može se manifestovati kao: kolaps, sinkopa, šok i iznenadna smrt.

Ipak, kod najvećeg broja pacijenata nizak krvni pritisak je potpuno bezazleno stanje, koje čak ni ne pravi bilo kakve smetnje koje bi osobu remetile u obavljanju dnevnih obaveza.

Zbog čega na tržištu nema lekova za nizak krvni pritisak

Za razliku od hipertenzije za koju postoje mnogobrojni lekovi koji se moraju piti, za nizak krvni pritisak takoreći da ne postoje. U potrazi za odgovorom zašto je to tako pronašli smo da je razlog u tome što nizak krvni pritisak u kasnijem dobu života često može da preraste u visok, pa je bolje ne izazivati takav tok.

Prirodni lekovi za nizak pritisak

Kada su u pitanju prirodni lekovi za nizak krvni pritisak stvar je veoma slična, tako da ih ni ovde nema u izobilju. Ipak, postoje osobe kod kojih čaj od ruzmarina može poboljšati ovo stanje. Ono što je sigurno delotvorno za nizak pritisak jeste unos dosta tečnosti i soli, naročito kada se hipotenzija ispoljava tokom letnjih sparina.