Neuredne menstruacije

Neuredne menstruacije svakako da imaju odredjeni uzrok, ali i posledice.

Neuredne menstruacijeU nastavku pročitajte, da li i koliko su u ovom slučaju važni vitamini?

Prevremene ili zakasnele menstruacije, mogu kod izvesnih žena prouzrokovati razne probleme, najčešće u vidu steriliteta ili neželjene trudnoće.

I zaista, neuredne menstruacije i ciklusi bez ovulacije (anovulatorni ciklusi) su česte smetnje oplođenju. Ustanovljena je veza između ishrane i degenerativnih bolesti (hronični evolutivni poliartritis, multipla skleroza, rak), sa jedne strane i poremećaja menstrualnog ciklusa i teškoća u zatrudnjivanju, sa druge strane.

Naša ishrana je zapravo u isto vreme i preobilna i siromašna u izvesnim važnim sastojcima. Mi se od takve ishrane ne možemo nikako otrgnuti sve dok jedemo npr. belo brašno, koje je u toj meri prečišćeno da u njemu nema nikakvog života; takvo brašno je siromašno u vitaminima i mineralima, neophodnim katalizatorima metaboličkih procesa u telu. Takođe, uporno koristimo čisto beli šećer (možda se pitate zbog čega moramo tako često da idemo kod zubnog lekara?).

Ukoliko nastavimo da dalje uništavamo namirnice na način kako to činimo sada (prečišćavanje se najčešće vrši da bi se podigla cena i ostvario profit), nećemo moći te nedostatke da nadoknadimo “medicinskim” zamenama, kalcijumom, vitaminom c, gvožđem i raznim drugim “tricama” u obliku tableta i kapsula, pri čemu je gotovo nevažno ko ih pravi i od koje su vrste.

Pravilno funkcionisanje materice, jajovoda i jajnika je u velikoj meri zavisno od namirnica koje unosimo. Kada su u pitanju neuredne menstruacije posebno ukazujemo na vrednost koju imaju vitamin E i vitamin F, kod kojih ćemo se sada zadržati.

Neuredne menstruacije i vitamini

Vitamin E ne dozvoljava oksidaciju važnih sastojaka, pa tako štiti nezasićene masne kiseline (kao što je vitamin F), vitamin A, hormone hipofize, nadbubrežnih žlezda i polne hormone. U nedostatku vitamina E pomenuti vitamini i hormoni podležu pre vremena destruktivnim procesima, čija je osnova oksidacija, pa se nadovezuju drugi poremećaji. Vitamina E gotovo da jedva ima prisutnog u namirnicima životinjskog porekla. Sa druge strane, on se u dovoljnoj količini nalazi u zelenom povrću, a ima ga u višku u orasima i žitaricama. U ovom poslednjem slučaju vitamin se koncentriše u klicama i mekinjama, a skoro se sasvim gubi u procesu prerade žitarica, što je danas, na žalost raširena pojava. Međutim, treba naglasiti da je otporan na termičku obradu namirnica. Najbogatiji izvori vitamina E su biljna ulja, naročito ulje koje se dobija od žitnih klica.

Vitamin F zajedničko ime za čitavu grupu nezasićenih masnih kiselina. Reguliše propustljivost ćelijske membrane i odgovoran je za sintezu mnogih važnih supstanci, kao što su npr. prostaglandini. Vitaminom F je naročito bogato zrnevlje lana, suncokreta, susama i divljeg šafrana. Jedini mogući način dobijanja neoštećenog vitamina je presovanje bez toplote, odnosno, potpuno hladni tehnološki postupak ceđenja ulja. Metabolizam vitamina F je blisko povezan sa metabolizmom holesterola. Poznato je, naime, da holesterol predstavlja dragocenu gradivnu materiju i da se od njega sintetišu vitamin D, polni hormoni i hormoni kore nadbubrežne žlezde. Ako se hemijski sjedini sa nezasićenim masnim kiselinama (vitamin F), tada se stvaraju rastvorljive soli. Međutim, ukoliko nezasićenih masnih kiselina nema, u reakciju stupaju zasićene masne kiseline i kao rezultat nastaju slabo rastvorljive soli, koje imaju osobinu da se talože u različitim delovima tela. Depoi se mogu naći u koži, gde su vidljive žute naslage, u sluzokožama, krvnim sudovima, a može se pojaviti i kamen u žučnoj bešici. Ove pojave danas nisu retke kod osoba koje unose velike količine životinjskih masti, a malo sirovog biljnog ulja. Takve osobe su sklone, između ostalog i različitim hormonskim poremećajima, gde spadaju i neuredne menstruacije.

Ovo bi bilo što se tiče vitamina koji su naročito korisni za neuredne menstruacije. Medjutim, ovde je suština stvari dosta komplikovana, pa tek celokupna ishrana daje konačnu reč.