Mleko u ishrani

Koliko je važno mleko u ishrani ljudi?

Mleko u ishrani ljudi je veoma zastupljeno, a sada ćete saznati i koliko je to važno. Iako se ponegde priča da mleko nije za odrasle osobe, bolje je da sami izvedete svoj zaključak o tome.

Ako se pitate koliko mleka je potrebno i korisno za različite uzraste, sada ćete dobiti informacije koje će vam pomoći da razmišljate.

Ključ zdrave ishrane je uravnotežena ishrana, jer svaka vrsta hrane ima jedinstvenu mešavinu hranljivih sastojaka. Uravnoteženi dnevni meni treba da sadrži makronutrijente (ugljene hidrate, proteine i masti) i elemente u tragovima (vitamine i minerale), čija je posebna funkcija jačanje tela radi lakše odbrane od virusa, bolesti, prehlade.

Uravnotežena ishrana sa svim vrstama hrane potrebna je i deci i odraslima – u povrću i voću, proizvodima od celih zrna i proteinima. Svakodnevno treba jesti kombinaciju nekoliko žitarica, raznog povrća i voća, proteina, biljnih i životinjskih i mleka i mlečnih proizvoda.

Uloga mleka i mlečnih proizvoda u ishrani

Uloga mlečnih proizvoda kao dela svakodnevne uravnotežene ishrane je veoma važna, jer je mleko nosilac sastojaka ključnih za zdravlje tela. Kao bogat izvor kalcijuma, sadrži najprikladniji odnos sa fosforom, koji obezbeđuje visok procenat iskorišćenja. Nijedna druga hrana, čak i sa većim sadržajem kalcijuma, ne opskrbljuje telo lakše i više ovim mineralom. Kalcijum je jedan od minerala bez kojeg ljudsko telo ne može normalno da funkcioniše i gotovo svaka ćelija u telu ga koristi za svoje funcionisanje. Važno je za okoštavanje kostiju i formiranje zuba, zajedno sa vitaminom D. Stoga su mleko i mlečni proizvodi posebno potrebni deci, dok kod odraslih sprečavaju spontane prelome kostiju i podstiču brzo i pravilno zarastanje kostiju nakon preloma. Kalcijum pomaže u prenošenju „poruka“ iz bilo kog nerva do mozga, a koristi se i u lečenju i prevenciji artritisa, hipoglikemije, bolova i grčeva u mišićima i zglobovima, čestih napada panike i predmenstrualnog sindroma.

Tokom života svim uzrastima je potreban odgovarajući unos kalcijuma. Studije pokazuju da samo jedna čaša mleka daje 16% dnevne doze proteina koji grade i obnavljaju mišićno tkivo. Na primer, deci od jedne godine potrebno je oko 500 mg kalcijuma svakog dana, a starijoj oko 700 mg dnevno. Maksimalna koštana masa se stvara tokom puberteta. Ovo doba je presudno za razvoj, jer ako telo uvek ima potrebne rezerve kalcijuma, manja je verovatnoća da će kasnije razviti osteoporozu. Adolescentima uzrasta od 12-18 godina potrebna je dnevna doza od čak 1300 mg kalcijuma. Od 20. pa sve do srednjih godina potrebno je održavati koštanu masu unošenjem oko 1000 mg kalcijuma dnevno. Zna se da sa godinama kosti gube kalcijum. Ovaj proces se ne može preokrenuti, već samo usporiti pravilnom ishranom. Oni koji pate od osteoporoze trebaju dnevni unos od oko 1500 mg kalcijuma.

Maksimalno iskorišćenje kalcijuma iz mleka omogućava vitamin D3, odnosno omogućava lakšu apsorpciju kalcijuma u kostima. A zbog povećane potrebe za dodatnim unosom vitamina i minerala, preporučuje se mleko obogaćenog vitaminskog sastava, tako da se konzumiranjem ovog mleka, pored osnovnih hranljivih sastojaka, unose i vitamini kao što su, recimo, vitamin D3, A, E… Mnogi od ovih vitamina često nisu deo mnogobrojnih sastojaka dnevnog menija, a izuzetno su važni za pravilno funkcionisanje ljudskog tela.

Koliko kalcijuma ima u mleku?

Jedan litar kravljeg mleka sadrži oko 1200 mg kalcijuma, dok se u majčinom mleku nalazi oko 300 mg kalcijuma po litru. Ali je koeficijent iskoristivosti kod majčinog mleka čak 3 putra veći u odnosu na kravlje mleko.

Sada kada sve ovo znate možete veoma lako da izračunate koliko je mleka potrebno i korisno po različitim uzrastima.