Mikoplazma i kako je lečiti?

MikoplazmaŠta je mikoplazma?

I za ovaj mikroorganizam, koji se prenosi seksualnim kontaktom, može se reći da je sičušan (kao i ureoplazma). Njegova izolacija u kulturi je uspela tek posle klamidije.

Simptomi infekcije

Žena najčešće nema nikakvih simptoma infekcije, mada može da se javi zapaljenje vagine, osećaj pečenja pri mokrenju, zapaljenje Bartolinijeve žlezde i upala grlića materice (cervicitis). Uzročnik se ponekad proširi naviše (endometritis i adneksitis), što se naročito lako događa posle pobačaja i porođaja, a pacijentkinja tada ima visoku telesnu temperaturu.

Kod muškaraca je opisano zapaljenje izvodnih mokraćnih puteva (uretritis) i zapaljenje prostate.

Ima dosta onih koji smatraju da mikoplazma može biti odgovorna za bračnu neplodnost, ali tako nešto nije nikada sa sigurnošću dokazano. Takođe se okrivljuje i kao uzročnik Reiterovog sindroma (počinje bolovima u stomaku i prolivima, a na to se nadovezuje uretritis i negonokokno zapaljenje sluzokože oka, na kraju bolno zapaljenje različitih zglobova, koje nastaje naglo sa temperaturom i u talasima). Uprkos mogućoj vezi sa ovim retkim oboljenjima, što je tema o kojoj se rado raspravlja u akademskim medicinskim krugovima, realnost je po svojoj prilici drugačija. Naime, postoje isuviše velike nedoumice oko štetnosti mikoplazme, jer ovaj mikroorganizam najčešće, ne izaziva nikakve promene, već predstavlja “miroljubivog” člana normalne bakterijske zajednice u vagini.

Kako se leči mikoplazma?

Mikoplazma je u velikom broju slučajeva udružena sa gonokoknom infekcijom (tako tvrdi medicina), pa se zato najbolje lečenje u ovom momentu postiže tetraciklinima (Vibramycin npr.). Preporučuje se, prema različitim izvorima, tretman od 1-3 nedelje (obično 2 nedelje) za jednog ili oba partnera.

Ovaj stav zaslužuje malu diskusiju:

Ako se mikoplazma zaista nalazi zajedno sa gonokokom, onda je gornje lečenje opravdano. Naprotiv, preterana upotreba antibiotika kod kolpitisa stvara sojeve bakterija koji su otporni, pa se na taj način smanjuje mogućnost kasnije odbrane od svih bakterijskih vrsta. Prema tome, jasno je da takva računica nije i najbolja, te da postoji potreba da se predvide i druga sredstva za borbu sa infekcijom.