Med i cimet

Med i cimet – Lekovita svojstva i recepti

Med i cimet – već iz ovih reči izbija toplina, a oseća se čak i začinska aroma letnje livade i orijentalnih začina. I med i cimet su odavno poznati, ne samo kao poslastica i začin, već i kao supstance koje pozitivno utiču na ljudsko zdravlje.

Da bismo shvatili lekovita svojstva meda i cimeta potrebno je da dobro proučimo ova dva prirodna proizvoda.

Prirodni pčelinji med pravi je lek za brojne bolesti. Med je dobar kod prehlade i upalnih bolesti, kod bolesti zglobova, kože i mnogih drugih problema. Takođe je poznato da se med može koristiti bez ikakvih neželjenih efekata za bilo koju vrstu bolesti.

Cimet je orijentalni začin koji se može koristiti u bilo kojim jelima: u poslasticama i u sosovima, pa čak i sa mesom. Ali kineski iscelitelji su znali mnogo više o cimetu i smatrali su ga sigurnim lekom za stotine bolesti. Jedan od najpopularnijih začina, cimet, pravi se od njegove kore. U azijskim zemljama se nekada smatralo da ne postoji takva bolest koju cimet ne bi izlečio. Korišćen je u lečenju kardiovaskularnih bolesti, za lečenje bolesti gastrointestinalnog trakta, za povećanje apetita, podizanje energije. Cimet je dobar i za jetru, bubrege, cirkulatorni sistem, poboljšava pamćenje i pomaže u produžavanju mladosti.

Međutim, ne samo drevni, već i savremeni naučnici prepoznaju lekovita svojstva cimeta, posebno u kombinaciji sa medom. Dakle, na Univerzitetu u Kopenhagenu sprovedeno je istraživanje kako cimet sa medom utiče na tako neprijatnu bolest kao što je artritis. Samo mesec dana uzimanja ove smeše ublažilo je stanje većine pacijenata, a 37% pacijenata osetilo je da je bol potpuno nestao! Iste studije su otkrile da med i cimet deluju na nivo holesterola, vraćajući ga u normalu i jačajući imuni sistem. Naučnici će, bez sumnje, otkriti još mnogo zanimljivih otkrića o efektima meda sa cimetom na ljudsko zdravlje.

Sada ćemo da razmotrimo već poznate i dokazane recepte koji mogu poboljšati stanje različitih bolesti.

Za početak, cimet je veoma dobar u borbi protiv viška kilograma.

Med i cimet za mršavljenje
Redovni unos mešavine meda i cimeta može vratiti težinu u normalu čak i za prilično gojazne osobe.
Efekat ove smeše na proces mršavljenja objašnjava se svojstvima cimeta i meda da mogu da pročiste organizam.

Recept sa medom i cimetom za mršavljenje:
Da biste pripremili ovu smešu, potrebno je da 1 kašičicu cimeta prelijte jednom šoljom ključale vode. Pustite da se kuva pola sata, a zatim dodajte 2 kašičice meda. Ne preporučuje se dodavanje meda u previše vruću vodu, jer se mnogi korisni enzimi meda uništavaju visokim temperaturama. Ovu smešu treba uzimati na prazan stomak. Pola čaše se pije ujutru, pola sata pre obroka, druga polovina – uveče pre spavanja.

Cimet sa medom poboljšava varenje
Dakle, cimet u prahu, posut na 2 kašike meda, može pomoći procesima varenja hrane, smanjiti kiselost, može izlečiti upalne procese – gastritis, čireve i smanjiti nadimanje.

Med i cimet za kardiovaskularne bolesti
Smeša meda i cimeta pozitivno utiče na stanje krvnih sudova. Ojačava zidove krvnih sudova, povećava njihovu elastičnost, čak i u starosti. Ali što je najvažnije, ova smeša snižava nivo holesterola, što može značajno poboljšati stanje kardiovaskularnog sistema i odlična je prevencija srčanih i moždanih udara. Da biste smanjili holesterol, pomešajte 1 kašiku meda i 1/2 kašičice cimeta sa 2 šolje tople vode. Uzimati 3 puta dnevno.

Med i cimet za podmlađivanje
Uzimanje mešavine meda i cimeta može vam doprineti da dugo vremena budete aktivni i mladoliki. Ako med i cimet pomešate u jednakim razmerama, to će imati pozitivan efekat na mentalnu aktivnost, koncentraciju i pamćenje. Takav recept će pomoći u poboljšanju mnogih vitalnih funkcija, povećanju imuniteta, podizanju nivoa energije. Dakle. pola kašike meda umešajte u čašu mlake vode i dodajte cimet. Pijte ujutro posle doručka i posle ručka.

Kako koristiti med i cimet za artritis?
Kod problema sa artritisom uzimajte 2 kašike meda i 1 kašičicu cimeta u 1 šolju tople vode – dva puta dnevno. Redovni unos ove smeše pomaže u ublažavanju bolova i čak lečenju zanemarenih stanja ove bolesti.

Prehlade
Pomešati 1 kašiku meda i 1/3 kašičice cimeta u mlakoj vodi. Uzimati 3 puta dnevno.

Prevencija gripa
Ubacite 1/3 kašičice cimeta u čašu ključale vode, dodajte med i nekoliko zrna crnog bibera. Sačekajte da se prohladi i pijte polako u gutljajima.

Med i cimet za kožne bolesti
Pomešajte jednake proporcije cimeta i meda, nanesite ovu smesu na pogođena područja na koži. Ovo uspešno leči gljivične infekcije, ekcem i slično…

Za lečenje bubuljica
1 kašičica cimeta i 3 kašike meda nanose se na lice kao maska. Ostavite da deluje barem pola sata i isperite.

Ovo su sasvim sigurno samo neka stanja kod kojih med i cimet mogu da pomognu, a konačan spisak je verovatno nemoguće napraviti.