Lovorov list lekovita svojstva

Lovorov list lekovita svojstva

Lovorov list je veoma korisna biljka, pa ćemo sada opisati koja su njegova lekovita svojstva.

Lovorov list snažno deluje na gastrointestinalni trakt, kao stimulans, diuretik i emetik.

Ova lekovita biljka pomaže u smanjenju nagomilane toksičnosti u organizmu, pa se koristi kao prirodni lek za izbacivanje vode.

Pored toga, organska jedinjenja u sastavu lovorovog lista su vrlo efikasna u regulisanju digestivnih poremećaja, naročito za smirivanje razdražljivih creva.

Neki od složenijih proteina u našoj savremenoj ishrani teško su probavljivi, ali jedinstveni enzimi u lovorovim listovima mogu bitno olakšati ovaj proces.

Gotovo ulje od lovorovog lista aktivno se koristi za bolesti respiratornog trakta i razne respiratorne bolesti.

Udisanje pare od infuzije lovorovog lista ima odličan efekat u aromaterapiji, može oslabiti simtome prehlade i eliminisati opasne bakterije u respiratornom sistemu zbog svojih antibakterijskih svojstava.

Da biste poboljšali zdravlje kose, oslobodite se suve kože i eliminišete perut, skuvajte lovorove listove u vodi, a nakon pranja isperite kožu glave ovom infuzijom.

Jedna od glavnih prednosti lovorovog lista je sposobnost smanjenja upale. Lovorov list sadrži prilično jedinstvene partenolide koji mogu brzo smanjiti upalu i iritaciju u zglobovima ili područjima pogođenim artritisom. Ovaj efekat se može postići čak i uobičajenom konzumacijom listova lovora kao začina.

Kofeinska kiselina i rutin su važna organska jedinjenja koja se nalaze u lovorovim listovima i koja značajno poboljšavaju zdravlje srca. Rutin jača zidove kapilara u srcu i ekstremitetima tela, dok kofeinska kiselina može pomoći u uklanjanju lošeg holesterola iz kardiovaskularnog sistema.

Jedinstvena kombinacija antioksidanata i organskih jedinjenja u lovorovom listu – fitonutrijenti, katehini, linalool, štite telo od slobodnih radikala koji zdrave ćelije mutiraju u kancerogene.

Još jedno dobro poznato lekovito svojstvo lovorovog lista je njegovo prirodno smirujuće dejstvo. Linalool se često povezuje sa majčinom dušicom i bosiljkom, ali je prisutan i u lovorovim listovima. Može da pomogne u snižavanju nivoa hormona stresa u telu, posebno kada se koristi u aromaterapiji. Prekomerni hormoni stresa mogu dugoročno biti opasni po vaše zdravlje, ali vam lovorov list može pomoći da se smirite i ostanete opušteni, čak i u najtežim trenucima.

Još po nešto o lovoru

Lovorov list, naučno poznat kao „Plemeniti lovor“, zimzeleni je grm ili malo drvo poreklom iz mediteranskih regiona.

Lovorov list deo je kulinarske i lekovite kulture hiljadama godina, još iz rimskog doba. Oblik lista je ovalni, struktura je glatka, dužina je od 1 do 6 cm. Osušeni lovorovi listovi su maslinastozelene boje.

Lovorov list

Primena lovora u kuhinji

Odabrani listovi lovora koriste se kao dodatak za ukus i aromu. Dodaje se u supe, čorbe sa povrćem, mesom, ribom, živinom.

Od zdrobljenog ili usitnjenog lišća koriste se sosovi, marinade i začini. Da biste se smirili i ostali opušteni, čak i u svojim najnestrpljivijim trenucima možete koristiti lovorov list kao začin za vaša jela, kad god je to moguće.