Lažno pozitivan test na trudnoću

Lažno pozitivan test na trudnoću – zašto se dešava?

Lažno pozitivan test na trudnoću može pokrenuti niz emocija koje nisu uvek prijatne.
Pitate se šta je to lažno pozitivan test i zašto se dešava? Evo nekih logičnih objašnjenja:

1. Imali ste hemijsku trudnoću
Ovo je naziv za trudnoću koja se prerano završila. U osnovi, sperma je uspela da oplodi jajnu ćeliju i stvoren je embrion, ali taj embrion nije napredovao.

2. Imali ste vanmaterničnu trudnoću
Ektopična trudnoća je ona u kojoj se fetus razvija izvan materice, odnosno u jajovodima. Ako se ovo dogodi, možete dobiti lažno pozitivan test na trudnoću, ali takva oplodnja neće dugo trajati, jer se embrion ne može pravilno razvijati van materice.

3. Radili ste test na trudnoću ubrzo nakon porođaja ili pobačaja
Ako ste pobacili ili ste nedavno rodili, kod vas nivo hormona ostaje povišen od 4 do 6 nedelja nakon toga. Pa je veoma logično da ćete u tom periodu lako dobiti lažno pozitivan test trudnoće.

4. Niste pravilno uradili test
Kućni testovi za trudnoću su tačni 99%, ali samo ako se pravilno koriste. Zbog toga je važno pročitati uputstvo za svaki test pojedinačno i pridržavati se toga. Ako ste se oslanjali na uputstvo za neki malo drugačiji test koji ste ranije koristili, može biti da ste sada trebali drugačije da postupite.

5. Koristite lekove koji sadrže hormone
Većina lekova neće uticati na rezultat testa na trudnoću, ali ako koristite hormonske terapije, posebno injekcije koje se koriste za podsticanje ovulacije, znajte da one mogu prouzrokovati lažno pozitivan test.

Ako želite da budete 100% sigurni da li ste trudni ili ne, naravno, najbolje je da posetite ginekologa.