Kopriva u prahu

Kopriva u prahu

Kopriva u prahu je možda najbolji proizvod ove biljke, veoma lekovit a pri tom praktičan za upotrebu. Naročito se preporučuje iscrpljenim osobama i onima koji su često umorni i bezvoljni.

Posle mesec dana uzimanja ovog biljnog čaja, zauvek ćete zaboraviti na mnoge bolesti, osetićete talas energije i snage, bez obzira da li ste ženskog ili muškog pola. Kopriva u prahu je bolja zamena za klasičan čaj od koprive, jer vam upotreba lekovitog bilja u obliku praha omogućava da u potpunosti iskoristite sve blagodeti lekovite biljke, a ne samo njihov oskudan deo, ekstrahovan u vrućoj vodi.

Kada pripremite čaj od koprive u prahu možete ga piti tokom celog dana, jer neće ništa izgubiti na kvalitetu, za razliku od standardnog čaja čije rastvorene aktivne supstance brzo propadaju, pa takve čajeve morate da pijete odmah i pripremate ih 2-3 puta dnevno. Pored toga, potrošnja lekovitih sirovina je mnogo manja, što je danas važno zbog porasta cena lekovitih biljaka.

Kako se pravi kopriva u prahu?

Iako koprivu u prahu možete da kupite, možete i sami veoma jednostavno i brzo da je napravite. Priprema se jednostavno, pod uslovom da već imate osušene listove koprive – i to pomoću tučka ili avana, što je mnogo brže od pripreme infuzija i tinktura. Dakle, suve listove koprive samo zdrobite u avanu i to je to. Zatim ih spakujte u staklenu teglu gde ćete čuvati ovaj lekoviti prah.

Upotreba koprive u prahu

Čaj od koprive u prahuOva metoda je u skladu sa isceliteljskim kanonima drevnih travara, koji su tvrdili da hrana treba da leči i sprečava bolesti.

Upotreba koprive u obliku praha kao dodatka za pripremu raznih jela je takođe preporučljiva u preventivne svrhe. Neke lekovite biljke zahtevaju tačno pridržavanje doziranja, pa ne mogu da se primenjuju na ovaj način, medjutim kopriva je i hrana i lek, pa je slobodno možete koristiti u jelima. Samo osobe koje moraju da vode računa o zgrušavanju krvi trebaju biti oprezne sa upotrebom zelenog povrća i drugog zelenog bilja, zbog visokog sadržaja vitamina K.

Tokom proleća i leta sakupite puno lišća koprive, isperite ih vodom da sa njih uklonite prašinu i osušite ih. Zatim ih u avanu samenjite u prah. Suvu koprivu možete i kupiti, kao čaj od koprive u rinfuznom pakovanju, pa ga isto tako usitnite i dobićete koprivu u prahu.

Kada se upotrebljava?

Svaki put pre obroka dodajte koprivu u prahu u svoje jelo, onoliko koliko stane u vaš prstohvat. Ovo je sjajna metoda da redovno jedete koprivu. Osim toga, od koprive u prahu možete napraviti i čaj, na isti način kao i svaki drugi, ali je razlika u tome što ga nećete procediti, već je suština u tome da popijete i svu koprivu koja se u njemu nalazi.

Čaj od koprive u prahu pije se tokom dana u gutljajima, za odrasle osobe doza je oko 0,5 l čaja dnevno.

Posle mesec dana ovakvog postupka:

  • Slabašna deca zaboravljaju na bolesti, a oni koji se razbole oporavljaju se nekoliko puta brže,
  • Žene i muškarci koji su se do tada osećali umorno i iscrpljeno osećaju se zdravo, a mogu čak i biti izlečeni od nekih svojih specifičnih zdravstvenih tegoba,
  • Stari ljudi kao da magično ožive, sami će se zapanjiti odakle im snaga.