Kako se nositi sa depresijom izazvanom pandemijom koronavirusa

Kako se nositi sa depresijom izazvanom pandemijom koronavirusa?

Počela je da vas muči depresija, a sada je logično da se zapitate koji su znaci da vam pandemija uzrokuje ovo stanje.

Zatim, kako se nositi sa depresijom izazvanom pandemijom koronavirusa? Kako je prepoznati da biste je mogli prevazići?

Depresija nije iskustvo koje se brzo zaboravlja, prevazilazi ili samo po sebi tek tako nestaje.

Za mnoge je to stanje uma koje se ponavlja i traje predugo. Kod drugih se depresija može javiti povremeno, u zavisnosti od okolnosti, ili može biti kratka.

Ovo poslednje se sada naziva „situaciona depresija“.

Situaciona depresija povezana je sa traumatičnim događajem ili životnom promenom, poput trenutne pandemijske situacije i svih pratećih stresova – bolesti, smrti voljene osobe, nestabilnog okruženja, gubitka posla, nedostatka druženja…

Kako utvrditi da li patite od ove vrste depresije?

Najčešći od ovih simptoma su:

1. Promene ličnosti
Sasvim je normalno da se sada i mi menjamo, jer je svet oko nas drastično drugačiji. Iako je teško sebi i drugima priznati, ako vam voljeni kažu da ste se drastično promenili, nema potrebe da se ljutite na njih – verovatno je da su u pravu.

2. Promene raspoloženja
Tu spadaju razne promene u ponašanju koje su povezane sa situacijom u kojoj smo svi. Promene apetita i svakodnevnih navika, loš ili preteran san, socijalna izolacija, gubitak živaca i energije – sve je to znak situacijske depresije.

3. Simptomi depresije se javljaju periodično
Depresivno stanje je povremeno i uzrokovano određenim događajima, na primer kada čujete veliku količinu loših vesti. Ovo stanje depresije ne traje konstantno.

4. Teško je fokusirati se
Ovo se odnosi i na posao i na hobi i na prijatelje i na porodicu.

5. Trajanje simptoma je kratko
Glavna razlika je u tome što je u ovom depresivnom stanju trajanje simptoma uglavnom kratko, za razliku od klasične depresije. Dakle, depresija izazvana pandemijom koronavirusa se obično završava ubrzo po završetku situacije koja je prouzrokovala depresiju. I tada ste ipak sposobni da se vratite svom životu.