Kako se dobija kakao

Kako se dobija kakao?

Kakao je sastojak koji oduševljava svojim ukusom i bogatom istorijom i osnova je mnogih omiljenih poslastica širom sveta. Da bismo razumeli kako se dobija kakao, potrebno je zagrebati ispod površine ovog izuzetnog ploda čije putovanje od stabla do končane čokolade obuhvata nekoliko ključnih koraka.

Kakao potiče iz drveta poznatog kao Theobroma cacao, koje je karakteristično za tropske regione, posebno za zemlje kao što su Obala Slonovače, Gana, Brazil i Indonezija. Stablo kakaa proizvodi plodove koji se nazivaju kakaovci. Plodovi imaju oblik velike voćke i sadrže seme od kojih se pravi kakao.

Proces dobijanja kakaa počinje berbom plodova kakaovca. Radnici koji se bave berbom koriste noževe ili druge alate da bi pažljivo odvojili zrele plodove od stabla. Ovi plodovi su veličine većeg limuna i obično su žuto-narandžaste ili crvene boje kada sazru.

Nakon berbe, plodovi se otvaraju kako bi se došlo do njihovog unutrašnjeg dela – kakaovih zrna. Ovaj proces može biti ručan ili se može izvoditi mašinski, a zavisi od tradicije i resursa koji su dostupni. Unutar ploda nalazi se sluzava masa koja sadrži zrna, a ta masa se odstranjuje kako bi se pristupilo zrnima.

Zrna kakaa se potom stavljaju u posebne kutije ili kontejnere gde se fermentišu. Ovaj korak je od suštinskog značaja jer omogućava razvoj ukusa i arome koje su karakteristične za konačni proizvod. Fermentacija traje nekoliko dana, tokom kojih se zrna okreću i mešaju radi ravnomernog procesa fermentacije.

Nakon fermentacije, zrna se suše na suncu ili u sušarama. Ovaj korak osigurava da zrna zadrže određeni nivo vlage i spremna su za dalju obradu. Dobar deo procesa sušenja može se obaviti prirodno, sunčevim zracima, ili korišćenjem sušara u zavisnosti od okoline i resursa na raspolaganju.

Sledeći korak je prženje zrna kakaa. Ovaj proces je ključan jer prženje daje kakaou karakterističan ukus i boju. Zrna se prže na određenoj temperaturi i vremenu kako bi se postigla optimalna aroma i kvalitet.

Nakon prženja, zrna se hlade i skidaju se spoljni slojevi. Ovaj proces se naziva ljuštenje i ima za cilj da se uklone ljuske kako bi se došlo do unutrašnjih delova zrna – kakaova masa i kakaovo puter. Ove komponente su osnova za proizvodnju različitih vrsta čokolade i drugih kakao proizvoda.

Kakaova masa i puter se melju kako bi se dobila glatka pasta koja se naziva kakao masa. Ova masa može se dalje koristiti u proizvodnji čokolade ili se prerađuje u prah dodavanjem određenih procesa filtracije i mlevenja.

Konačno, dobijeni kakao prah može se koristiti u raznim proizvodima poput čokolade, kolača, sladoleda, napitaka i mnogih drugih poslastica koje uživamo širom sveta.

Svaki korak u procesu dobijanja kakaa zahteva pažnju, veštinu i posvećenost kako bi se postigao kvalitetan proizvod. Od tropskih plantaža do fabrika za preradu, proces dobijanja kakaa je složen, ali rezultat je očaravajući – omiljeni ukusi čokolade i drugih poslastica koje nas raduju i inspirišu da uživamo u ovom bogatom plodu prirode.