Kako prestati jesti slatkise

Kako prestati jesti slatkiše?

Mnogi se često pitaju kako prestati jesti slatkiše i da li postoji neka fora za to?

Teško je zaista odreći se slatkiša i kolača, ali je ipak moguće.

Zašto toliko volimo slatkiše?
Slatkiši su izvor energije i ljubav prema njima određuje naša priroda. Ali preci modernog čoveka morali su da trče po hranu, pa čak i onu slatku, a ne da se samo prošetaju do najbližeg hipermarketa.

A zadovoljstvo u jelu jedan je od mehanizama koji nagoni telo da mora aktivnije da ga nabavlja. Shodno tome, što više kalorija se nalazi u hrani koju jedemo i što se ona lakše razgrađuje na komponente koje apsorbuju ćelije tela, to nam se ta hrana više dopada.

Ali kako prestati jesti slatkiše?

Evo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da prestanete da jedete slatkiše i kolače.

1. Dodajte složene ugljene hidrate u svoju ishranu
Slatkiši se u telu brzo razlažu na jednostavne šećere, što vas tera da tražite nove izvore energije. Integralne žitarice, na primer, sadrže složene ugljene hidrate koji će se na kraju takođe pretvoriti u jednostavne šećere, ali će ovaj proces trajati duže, tako da ćete duže ostati siti.

2. Postepeno smanjujte unos šećera
Umesto tri kocke rafinisanog šećera, počnite da u svoj čaj ubacujete dve, a zatim samo jednu. Ne posežite za drugom bombonom. Podelite tortu na pola sa svojim prijateljem ili drugom polovinom. Tako ćete još uvek uživati u slatkoći, ali ćete pojesti barem duplo manje slatkiša nego inače.

3. Osmislite konzumaciju slatkiša
Ne jedite sladoled u trku i nemojte jesti slatkiše za računarom. Dakle, još uvek ćete jesti slatkiše, ali sa dodatnim limitima.

4. Odustanite od rituala povezanih sa jedenjem slatkiša
Na primer, popodnevni čaj sa kolegama, kolač u pozorišnom bifeu i tako dalje… Zamenite jedenje slatkiša nečim što nije povezano sa njima.

5. Ne nagrađujte se slatkišima.
Do sada ste po završetku važnog posla sebi kupovali tortu, kao nagradu. Tada počinjete da jedete slatko u trenucima stresa, jer slatkiše povezujete sa uspehom i radošću. Nagradite se nečim nejestivim ili novac koji ste nameravali da potrošite na slatkiše stavite u kasicu prasicu.

6. Razmislite o načinima kako da se odvratite od želje za slatkišima
Na primer, možete da uradite 30 čučnjeva ili ponovite 10 reči iz nekog stranog jezika. Postoji šansa da nakon fizičkog ili mentalnog napora više nećete imati potrebu za slatkišima.

7. Pijte vodu umesto slatkih pića
Limenka kole sadrži 39 grama šećera, a čaša soka od pomorandže 33 grama. Opredelite se za vodu.

8. Održavajte osećaj sitosti
Ne dozvolite da postanete previše gladni. Dok niste jako gladni, mnogo je lakše kontrolisati šta jedete.

9. Napravite svoje poslastice
U ovom slučaju možete kontrolisati njihovu slatkoću. Biće dovoljno da samo stavite u kolač manje šećera nego što recept kaže.

10. Budite dosledni u svojoj odluci
Snaga volje i ove smernice pomoći će vam da pobedite žudnju za šećerom. Ne odstupajte od predviđenog cilja i vaše telo će vam biti zahvalno! Ako vas neko jednog dana bude pitao kako da prestane da jede slatkiše imaćete dovoljno samopouzdanja i iskustva za deljenje, a i vaša figura će biti za svaku pohvalu. Zar to nije divno?