Mobilni telefoni zračenje

Držite mobilne telefone dalje od svog tela!

Navikli smo na mobilni telefon, on je deo nas, u njemu postoji čitav jedan virtuelni svet, ne možemo više da zamislimo svoj život bez njega… Naši pametni telefoni su toliko čvrsto ugrađeni u naš život, da smo sada jednostavno nerazdvojni od njih, ali prema mnogim istraživanjima jasno je da mobilne telefone treba držati što dalje od svog tela!

Poznato je da je kalifornijsko Ministarstvo za javno zdravlje izdalo i upozorenje o opasnostima zračenja mobilnih telefona.

Uzgred, setite se, kada su se pojavili prvi mobilni telefoni – mnogi lekari su se već tada oglašavali i govorili o štetnom zračenju ovih uredjaja? Ali, s pojavom sve više novih i poboljšanih varijanti, ova tema je splasla, medjutim sada su američki stručnjaci ponovo zazvonili na uzbunu, navodeći: Emitovanje elektromagnetnog zračenja opasno je po zdravlje i našu zavisnost od pametnih telefona.

Pa tako kalifornijsko Ministarstvo za javno zdravlje traži od ljudi da smanje upotrebu ovih uređaja i predlaže da ih drže podalje od tela – kad god je to moguće.

Iako nauka još uvek napreduje, postoji zabrinutost zbog dugoročnog i visoko efikasnog uticaja energije koju generišu mobilni telefoni“, rekla je direktorka KMJZ dr. Karen Smith.

Kalifornijsko Odeljenje za javno zdravlje odlučilo je da upozori vlasnike telefona nakon što su objavljeni nalazi studije ove ustanove iz 2009. godine, na zahtev Višeg suda u Sacramentu.

Pre godinu dana, profesor Berkelei Joel Moskovitz pokrenuo je tužbu kojom je primorao odeljenje da objavi rezultate svog istraživanja o riziku od razvoja tumora kod korisnika mobilnih telefona.

„Proizvođači mobilnih telefona shvataju da će njihovi uređaji biti što bliže telima njihovih nosilaca, a vi kao potrošač morate da shvatite kolika je ta udaljenost“, rekao je Moskovitz lokalnoj novinskoj agenciji, ubrzo nakon što je projekat najavljen.

Kolika je bezbedna udaljenost mobilnih telefona od tela?

Svi koji ovo znaju pitaju se: kolika je bezbedna udaljenost mobilnih telefona od tela?

Zračenje mobilnih telefona

Ako mobilni uređaj držite, na primer, u džepu pantalona, da li će to biti sigurno za vaše zdravlje?

Medjutim, do sada ne postoji nijedan nacionalni standard koji reguliše ove standarde „sigurne udaljenosti“. Ali postoji Komisija koja zahteva od proizvođača mobilnih telefona – garancije: svaki od njih mora da ima „objektivne granice sigurne izloženosti“.

Kalifornijsko Odeljenje za javno zdravlje takođe sadrži smernice za korisnike za koje je malo verovatno da će prestati da koriste svoje telefone, kako mogu da smanje rizik od negativnih efekata ovih uredjaja na svoje telo.

Pa šta savetuje američko odeljenje?

  • Prvo, ne biste trebali držati mobilni telefon u džepovima odeće,
  • Drugo, ne trebate dugo prislanjati uvo uz njega tokom razgovora,
  • Treće, nemojte spavati pored telefona,
  • I znajte da ako ste u kolima, autobusu, vozu ili liftu vaš mobilni uređaj će emitovati viši nivo elektromagnetnog zračenja, da bi održao vezu.

Stoga, kada putujete, trebali biste se uzdržavati od upotrebe mobilnih telefona, koliko god je moguće.

Druge organizacije, takođe upozoravaju na opasnosti od izlaganja zračenju mobilnih telefona, uključujući Odeljenje za javno zdravlje u Konektikatu, koje je slične preporuke izdalo još u maju 2015. godine.

Međutim, Moskovitz tvrdi da se većina državnih i saveznih medicinskih ustanova nije izborila sa zadatkom istraživanja i objavljivanja stvarnih rezultata testova.

Moje lično istraživanje pokazuje da zračenje koje emituju mobilni telefoni predstavlja ozbiljan zdravstveni rizik“, rekao je on u izjavi.

Naravno, za mnoge od nas takve izjave nisu postale senzacionalne, i dalje previše naivno verujemo da su pametni telefoni koje koristimo sigurni, a Greenpeace je više puta objavio ocene sigurnih i nebezbednih marki telefona.

Mobilni telefoni koji najviše i najmanje zrače

Na osnovu ovog spiska čini se da, nauka i tehnološki napredak ne stagniraju, te da birajući skuplje i poznate marke, a izbegavajući jeftine kineske telefone, imamo šansu da se barem malo osiguramo od previsokog zračenja.