Đumbir lekovita svojstva

Đumbir lekovita svojstva

Đumbir se sve više upotrebljava jer ima divna lekovita svojstva, a ne samo kao začin, i to sa golemim razlogom.

Đumbir je jedna od najpoznatijih lekovitih biljaka, koje se koriste kako u narodnoj medicini za lečenje različitih bolesti, tako i u kuvanju kako bi jelima dala poseban, pikantni ukus. Jestivi deo đumbira su sirovi ili prerađeni rizomi višegodišnje biljke čiji je latinski naziv Zingiber officinale a koja je poreklom iz zemalja Južne Azije, mada se danas đumbir gaji u raznim tropskim regionima: u Aziji, Australiji, pa čak i u zapadnoj Africi.

Lekovita svojstva đumbira bila su poznata od pamtiveka: pre dve i po hiljade godina, u drevnoj Kini, čaj sa đumbirom pripremao se za lečenje prehlade, kao sredstvo za zagrevanje. Još jedno korisno lekovito svojstvo đumbira nije bilo ništa manje poznato – naime, njegova sposobnost da ublaži mučninu. Američki Indijanci pripremali su odvare od korena đumbira kako bi nadvladali mučninu.

Lekovita svojstva đumbira bila su dobro poznata u drevnom Japanu, Indiji i drugim zemljama jugoistočne Azije. A nakon što je đumbir prvi put predstavljen Evropi u srednjem veku, koren ove biljke brzo je postao poznat kao „čudotvorni“ lek za sprečavanje kuge, najstrašnije pošasti evropske civilizacije u srednjem veku.

Đumbir kao lek

Korisna svojstva đumbira objašnjavaju se vrlo jednostavno: koren đumbira sadrži puno korisnih vitamina, minerala i aminokiselina, uključujući vitamine C, B1, B2, esencijalne aminokiseline neophodne za normalno funkcionisanje svih telesnih sistema, esencijalno ulje, minerale (natrijum, kalijum, cink).

Kako se upotrebljava đumbir kao lek?

Koren đumbira ima mnoga korisna svojstva i koristi se u obliku dekokcija i infuzija za lečenje i prevenciju raznih bolesti, od prehlade do artritisa.

Jedna od glavnih upotreba đumbira je lečenje i prevencija prehlade. Đumbir ima antiinflamatorna svojstva, pa je čaj od đumbira izuzetno koristan u lečenju bolesti usta i grla (na primer, upale grla), prehlade, gripa. U nekim evropskim zemljama, na primer, zagrejani đumbir i pivo od đumbira pripremaju se za lečenje prehlade, i veruje se da to pomaže u bržem rešavanju bolesti.

A u Kini omlet od jaja sa korenom đumbira smatra se zanimljivim narodnim lekom protiv kašlja. Pored toga, u istoj Kini od korena đumbira pripremaju se posebne bombone za lečenje kašlja.

Oblozi od đumbira mogu pomoći kod nekih vrsta bolova, poput bolova u leđima ili hroničnog reumatizma. Pored toga, veruje se da đumbir pomaže u ublažavanju glavobolje.

Jedna od najčešćih upotreba đumbira je borba protiv mučnine. Brojne studije su potvrdile da je đumbir u stanju da se izbori sa bilo kojim uzrokom i vrstom mučnine – bilo da je reč o efektima hemoterapije, toksikozi u ranim fazama trudnoće ili bilo kakvoj drugoj mučnini uzrokovanoj raznim bolestima. Zbog odsustva neželjenih efekata, trudnice takođe mogu upotrebljavati đumbir za ublažavanje mučnine.

Još jedno korisno svojstvo đumbira je njegova sposobnost normalizacije funkcionisanja digestivnog sistema čoveka. Odavno je poznato da đumbir poboljšava apetit i funkcionisanje digestivnog sistema uopšte, a takođe je koristan i kod poremećaja metabolizma lipida ili holesterola. Zbog toga je još jedna uobičajena upotreba đumbira u borbi protiv viška kilograma. Đumbir ubrzava metabolizam, stimulišući time proces sagorevanja kalorija neophodnih za održavanje zdrave težine. Pored toga, đumbir normalizuje rad creva, olakšava razgradnju i apsorpciju hrane i reguliše peristaltiku – proces kontrakcije crevnih mišića, usled čega se hrana kreće kroz jednjak.

Neželjena dejstva đumbira

Iako se generalno veruje da je đumbir potpuno bezbedan za ljudsko zdravlje, ipak može da izazove alergijsku reakciju, što kod nekih osoba rezultira osipom na koži. Pored toga, među retkim neželjenim efektima upotrebe đumbira mogu da se pojave – nadimanje, mučnina, podrigivanje, žgaravica ( a prvenstveno takve neželjene efekte uzrokuje đumbir u obliku praha). Sveži đumbir takođe može izazvati zatvor.

Korisne karakteristike đumbira

Spektar lekovitih svojstava koja poseduje đumbir veoma je širok i ima: antiinflamatorno, antispazmodično, analgetičko, resorpciono, stimulativno, karminativno, diaforetsko, lekovito i tonično dejstvo. Takođe, đumbir ima snažno antioksidativno i sedativno dejstvo, pojačava imunitet i štiti telo od parazita.

Jedenje đumbira u hrani poboljšava sekreciju želuca, povećava apetit, ublažava sve simptome morske bolesti (ne samo mučninu, već i slabost i vrtoglavicu), smanjuje količinu holesterola u krvi i snižava krvni pritisak. Takođe, đumbir je koristan kao profilaktičko sredstvo protiv razvoja malignih tumora.