Da li sirće uništava vaške

Da li sirće uništava vaške?

Mnogi se pitaju da li sirće zaista deluje i da li uništava vaške? Sada ćete dobiti odgovor.

Uprkos široko rasprostranjenoj upotrebi sirćeta protiv vaški i gnjida, neki pogrešno veruju da ovaj proizvod u potpunosti uklanja vaške dejstvom na odrasle jedinke, jaja i nimfe (novoizležene vaške). U stvarnosti, sirćetna kiselina nije toksična za vaške, tako da ne može direktno uticati na njih.

Dakle, sirće ne uništava vaške. Umesto toga, rastvara zaštitni sloj koji okružuje gnjide. Uz pomoć ove ljuske, jaja vaške se drže na kosi dok se nimfe ne izlegu.

Na taj način metoda sirćetne kiseline može smanjiti količinu gnjida u kosi, jer većina njih pod uticajem sirćeta jednostavno nestane. Preostala jaja se mogu postepeno češljati češljem sa sitnim zubima. Ali dirće ne utiče na odrasle vaške, ali ipak šteti nezrelim nimfama, što uglavnom pomaže u lečenju vaški.

Kako se otarasiti vaški sirćetom?

Dalje u članku biće detaljno napisano o tome kako ukloniti vaške sirćetom. Ali nemojte se iznenaditi ako nakon prve primene žive vaške još ostanu na kosi. Kao što je prethodno opisano, sirćetna kiselina ne ubija parazite. Stoga, da biste ih se potpuno rešili, moraćete da sprovedete niz procedura.

Životni vek jedne vaške može dostići ceo mesec, a nova jedinka se izleže iz položenog jajeta u roku od nedelju dana. Zbog toga, koristeći sirće za lečenje vaški, morate shvatiti da će tretman trajati 3-4 nedelje. Postupak se može ponavljati svakodnevno, sve dok postoji intenzivna zaraza gnjidama. Ali istovremeno, ne zaboravite da sirćetna kiselina rastvara masnoću u kosi, tako da uvojci kose mogu oslabiti.

Recept za uklanjanje vaški sirćetom

Postojeće različite vrste sirćeta koje se razlikuju u koncentraciji. Za efikasne uništavanje vaški neophodno je da rastvor sadrži oko 5% kiseline. Upotreba koncentriranijeg proizvoda može iritirati vlasište ili čak napraviti opekotine. Uobičajeno stono sirće od 9% je dobar i jeftin proizvod. Za uništavanje vaški, mora se razblažiti vodom u promeru 1:2 tako da dobijeni rastvor sadrži 4,5% kiseline.

Možete koristiti i skuplje zasićenije crveno vinsko sirće koje ima koncentraciju od 5-7%. U ovom slučaju morate pažljivo proučiti etiketu kako biste saznali stvarni sadržaj kiseline i izračunali odnos proizvoda i vode da biste napravili odgovarajući rastvor. Ako je koncentracija nedovoljna, sredstvo neće rastvoriti ljusku gnjida.

Kako tretirati glavu rastvorom sirćeta

Kada ste ga pravilno razblažiti, možete započeti postupak. Najbolje je sprovesti tretman u kupatilu, tokom pranja kose. Prvo, kosa mora biti navlažena vodom, ali ne previše da voda ne bi kapala sa nje. Zatim se sirće nanosi celom dužinom kose. Posebna pažnja posvećena je zoni korena, jer se u ovom delu obično nalazi najveći broj izlegnutih gnjida.

Ovim rastvorom natopite čitav volumen kose. Za kosu srednje dužine trebaće vam najmanje dve čaše sirćetnog rastvora. Da ne biste opekli teme, treba izbegavati intenzivno utrljavanje u glavu. Nakon toga biće potrebno 5 do 10 minuta da se rastvore egzoskeleti gnjida. Posle ovog vremena, sirće se mora isprati pod toplom tekućom vodom, imajući u vidu da oči držite zatvorene kako kiselina ne bi iritirala sluznicu oka.

Ovo nije kraj tretmana vaški sirćetom. Kosu osušenu peškirom treba češljati češljem sitnog zuba, kako biste isčešljali odrasle vaške i gnjide. Za veću efikasnost vredi kupiti metalni češalj dizajniran specijalno za češljanje vaški. Tako će češljanje trajati kraće i biti efikasnije.

Kako ukloniti gnjide sirćetom: mere predostrožnosti

Kada birate ovaj metod suočavanja sa vaškama, važno je zapamtiti sledeće mere sigurnosti:

1. Sirćetna kiselina izbeljuje kosu, pa prirodna kosa postaje svetlija za bar jedan ton.
2. Opasno je udisati pare sirćetne kiseline, pa je važno da se zaštitite i ovaj tretman obavljate u dobro provetrenom prostoru.
3. Kod dece mlađe od 3 godine zabranjeno je uklanjanje vaški sirćetom. Za stariju decu koristite rastvor niže koncentracije i skratite vreme držanja na kosi.
4. Sirće za uklanjanje vaški i gnjida na gustoj kosi možda ćete trebati da primenjujete svaka 2-3 dana, u nedelju dana, da bi se u potpunosti oslobodili parazita.

Da li jabukovo sirće uništava vaške

Uklanjanje vaški moguće je i pomoću jabukovog sirćeta. Kada kupujete jabukovo sirće u prodavnici, morate biti sigurni da je nefiltrirano i pasterizovano. Većina brendova proizvodi jabukovo sirće u koncentraciji 5%, taman toliko da rastvara ljusku gnjide. Upotreba 3% jabukovog sirćeta može biti neefikasna u lečenju vaški. Izbegavajte da jabučna kiselina dospe na odeću, jer ostavlja trajne tragove.

U ovom slučaju kompletna procedura za uklanjanje vaški ista je kao i kada se upotrebljava obično sirće.