Čaj od aronije

Čaj od aronije

Čaj od aronije je lekovit napitak koji se jednostavno priprema. Ako imate bobice aronije i ne prija vam njihov ukus, onda je čaj od aronije odličan izbor za vas. Možete ga naptaviti od svežih ili suvih bobica, a učinak na zdravlje je isti.

Biljka aronija je svoje botaničko ime dobila po grčkim rečima, što znači „pomoć“ i „crno voće“. To potpuno otkriva suštinu ove zdrave bobice koja je poreklom iz Severne Amerike, mada mnogi misle da je dospela iz Rusije, jer ima naziv i sibirska borovnica. Aronija se zapravo prvi put pojavila u botaničkoj bašti u Sankt Peterburgu u 19. veku. Crna aronija je u početku bila poznata kao ukrasna biljka. I samo zahvaljujući uzgajivaču I. V. Michurinu postala je rasprostranjena kao hortikulturna kultura i vredan prehrambeni proizvod.

Aronija je danas poznata i zdrava bobica, a čaj od aronije dobar je vitaminski i jačajući napitak koji ima mnoga korisna svojstva. Bobice ove biljke sazrevaju u ranu jesen, to su lepi, tamni plodovi sa brojnim korisnim svojstvima. Sveže bobice aronije nisu baš prijatnog ukusa, gorke su i trpke, ali postoji jedna tajna, ako ih berete nakon prvog mraza, gorčina u plodovima se skoro i ne oseća. Od takvih bobica dobija se čuveni po svom ukusu i blagodatima čaj od aronije.

Čaj od aronije je veoma koristan za zdravlje. Sadrži mnogo vitamina, minerala i elemenata u tragovima, pa zato ima mnoga korisna lekovita svojstva.

Ovaj grm obično ne raste više od 3 m u visinu. Dakle, smatra se da je domovina aronije Severna Amerika. Danas je aronija uobičajena u celoj Rusiji, uglavnom u centralnim i severnim delovima zemlje, a od skora ima je i na Balkanu. Aroniju i vi možete lako da uzgajate, jer je to veoma otporna biljka i ne zahteva previše angažovanja.

Lekovita svojstva aronije

Čuvena lekovita svojstva bobica aronije su čišćenje krvi od holesterola i normalizacija visokog krvnog pritiska. Infuzije i čajevi od bobica i lišća aronije vrlo su korisni za zdravlje krvnih sudova: čine ih jačim, čvršćim i elastičnijim. Studije su pokazale da je aronija najbolji lek za lečenje i prevenciju hipertenzije, zbog svog jačajućeg i vazodilatacionog dejstva. Pozitivno utiče na funkcionisanje kardiovaskularnog sistema i zdravlje srca.

Ne zaboravite da ne samo bobice već i sveži listovi aronije imaju lekovita svojstva.

Osim toga, aronija poboljšava i obnavlja rad gastrointestinalnog trakta i jetre, čisti telo od nagomilanih toksina.

Aronija je veoma korisna za lečenje gastritisa sa niskom kiselošću, a takođe nema kontraindikacija, naravno, u ograničenim količinama za trudnice. Zahvaljujući jedinstvenom vitaminskom koktelu, aronija, posebno sa medom, jednostavno je neophodna za jačanje imuniteta u sezoni prehlada i virusnih bolesti.

Jod prisutan u sastavu crnih bobica doprinosi normalizaciji endokrinog sistema. Takođe, aronija će poboljšati apetit, povećati kiselost i ubrzati proces varenja.

Deluje analgetički, ublažava grčeve, blagotvorno deluje na ljudski nervni sistem i smanjuje emocionalnu agresiju. Bobice aronije se preporučuju dijabetičarima, osobama koje pate od reume, ateroskleroze, slabog zgrušavanja krvi i iscrpljenosti organizma.

Aronija

Čaj od aronije preporučuje se i za lečenje urinarnih infekcija, a ujedno povoljno utiče na krvnu sliku.

Kako se priprema čaj od aronije?

Bobice aronije presecite na pola ili ih samenjite u blenderu.

Za pripremu jedne šolje čaja potrebno je od 20 do 30 bobica. Možete im dodati i sveže listove biljke.

Aroniju prelijte ključalom vodom i ostavite da odstoji pola sata, da bi ispustila što više soka. Nakon toga čaj procedite i pijte, na prazan stomak. Možete slobodno u toku dana popiti i dve šolje čaja od aronije.