Bolovi u zglobovima

Bolovi u zglobovima (artralgija)

Bolovi u zglobovima (artralgija) mogu, ali i ne moraju biti praćeni upalom zglobova (artritis).

Najčešći simptom upale zglobova je bol. Uz upalu zglobova, može doći i do groznice i oticanja; crvenilo kože u području zglobova nešto je ređe.

Artritis može zahvatiti samo zglobove ekstremiteta ili i zglobove centralnog dela skeleta, na primer, kičmu ili karlicu. Bol se može javiti samo pri kretanju zgloba ili može biti prisutan u mirovanju. U zavisnosti od uzroka bolova u zglobovima, možda ćete imati i druge simptome, poput osipa, groznice, bolova u očima ili rana u ustima. Pogledajte koji su mogući uzroci bolova u zglobovima i kako su razvrstani.

MOGUĆI UZROCI I SIMPTOMI

Fibromialgija
Znaci i simptomi: Nema upale zglobova. Hronični generalizovani bol i osetljivost mišića (mogu zahvatiti zglobove i /ili leđa), umor. Retko, sindrom iritabilnog creva ili poremećaj sna. Obično hronične prirode, često pogađa žene. Često depresija ili drugi poremećaji raspoloženja.

Infektivni artritis (uzrokovan virusima)
Znaci i simptomi: Bol u zglobovima, sa ili bez upale, obično se razvija u roku od nekoliko sati ili dana. Ostali simptomi virusne infekcije (na primer, hepatitis B može dovesti do žutice, hepatitis C može izazvati izbočine u nogama, HIV infekcija može dovesti do natečenih limfnih čvorova).

Juvenilni idiopatski artritis
Znaci i simptomi: Hronična simetrična upala zglobova u detinjstvu. Bol u donjem delu leđa. Povećani limfni čvorovi po celom telu ili naleti vrućine. Povećana jetra i slezina. Akumulacija tečnosti oko srca ili pluća. Osip ili bol i crvenilo očiju.

Druge bolesti povezane sa upalom zglobova (Sjogrenov sindrom i sistemska skleroza)
Znaci i simptomi: Bol u nekoliko zglobova, sa ili bez blagog otoka.

Reumatoidni artritis
Znaci i simptomi: Hronična simetrična upala malih i velikih zglobova. Umor i jutarnja ukočenost. Krajnji rezultat je deformitet zglobova. Ponekad jak otok ispod kože i sindrom karpalnog tunela. Najčešće među mladima, ali se može javiti i nakon 60 godina.

Serumska bolest (reakcija imunološkog sistema na prodiranje velikih količina stranih proteina u vaskularni krevet)
Znaci i simptomi: Bol i upala nekoliko zglobova. Groznica, osip i otečeni limfni čvorovi. Uz utvrđenu činjenicu izlaganja stranim proteinima (sa transfuzijom krvi) u roku od 21 dan pre početka simptoma.

Sindromi koji dovode do neprirodne fleksibilnosti zglobova (Ehlers-Danlosov sindrom)
Znaci i simptomi: Obično bol u nekoliko zglobova. Upala zglobova je izuzetno retka. Povećana opuštenost (labavost) kože. Uz utvrđenu činjenicu o prethodnim ponavljajućim pomeranjima ili abnormalnostima u poravnanju zglobova. Sa utvrđenom činjenicom bolesti kod članova porodice pacijenta.

Sistemski eritematozni lupus, autoimune bolesti (polimiozitis, dermatomiozitis, Sjogrenov sindrom i vaskulitis (hemoragični vaskulitis))
Znaci i simptomi: Bolovi u zglobovima sa ili bez upale, koji se javljaju sa relapsima bolesti. Ostali simptomi, u zavisnosti od vrste autoimune bolesti (promene na koži, bol u stomaku, bolovi u mišićima, bolesti bubrega, tečnost oko pluća, srca ili drugih organa, suve oči i usta).

Ankilozni spondilitis
Znaci i simptomi: Oštećenje velikih zglobova. Kod većine pacijenata bol u donjem delu leđa. Crvenilo i bol u očima (iritis). Ahilov tendonitis. Povratni tok krvi kroz aortni zalistak (insuficijencija aortnog ventila).

Behcetova bolest
Znaci i simptomi: Hronični ili ponavljajući ulkusi na usnama i genitalijama. Ponekad bol i crvenilo očiju. Često počinje u dobi od 20 godina.

Giht ili slična stanja
Znaci i simptomi: Iznenadni i jaki bol, groznica i otok (naročito u palcu ili kolenu, ali može biti zahvaćen skoro svaki zglob). Ponekad je povisena temperatura. Često je zahvaćen samo jedan zglob, ali ponekad i nekoliko.

Infektivni endokarditis (infekcija unutrašnje sluznice srca, obično i srčanih zalistaka)
Znaci i simptomi: Bol i oticanje zglobova. Groznica, noćno znojenje, osip, gubitak težine i srčani šum su česti. Znaci

Osteoartritis
Znaci i simptomi: Hronični bol, najčešće u zglobovima kolena, kuka i malih prstiju, koji se takođe može povećati i blago deformisati. Nedostatak crvenila, često bolovi u donjem delu leđa i vratu.

Znaci psorijatičnog artritisa
Znaci i simptomi: Psorijaza (ponekad sa malo ili bez kožnih lezija). Ponekad hronična simetrična upala zglobova. Hronični deformiteti prstiju, nožnih prstiju i noktiju. Tendinitis, crvenilo i bol u očima.

Reaktivni artritis i enteropatski artritis
Znaci i simptomi: Iznenadni bol, koji obično uključuje velike zglobove nogu i stopala, često 1-3 nedelje nakon infekcije gastrointestinalnog trakta (gastroenteritis) ili urinarnog trakta (uretritis). Ponekad je zahvaćena kičma.