Bolne menstruacije

Veliki broj žena žali se na bolne menstruacije, čiji su uzroci raznovrsni.

Pa, hajde da navedemo i koji su najčešći uzroci.

Bolne menstruacijeKod nekih žena ovu pojavu uzrokuje zavaljena (ili previše zavaljena materica), što znači da telo materice gleda prema debelom crevu, a ne, kao što je uobičajeno prema mokraćnoj bešici. Zatim, kod mnogih žena bolna menstruacija je posledica težeg zapaljenja u maloj karlici (zapaljenje materice, jajovoda, trbušne maramice). Neke imaju endometriozu, ginekološku bolest nepoznatog porekla, koja se sastoji u tome što se sluzokoža materične šupljine (endometrijum) nalazi i na drugim mestima u maloj karlici, na jajovodima, trbušnoj maramici itd. Ovo tkivo krvari u vreme menstruacije i stoga nastaju žestoki bolovi.

Međutim, ovi navedeni uzroci su karakteristični za svega 20% ženske populacije koja se žali na bolne menstruacije. Sa druge strane, mnoge žene imaju zavaljenu matericu, ili su imale zapaljenja unutrašnjih genitalnih organa, a nemaju prilikom menstrualnog krvarenja neke posebne teškoće u ovom smislu.

Ostaje, dakle tih 80% žena, kod kojih se u vezi sa bolnom menstruaciojom govori o “funkcionalnom” poremećaju (funkcionalna dismenoreja), koja se ponekad pogrešno shvata kao “histerija”, odbijanje sopstvene ženstvenosti. “sklonost ka mazohizmu” ili kao telesna manifestacija (somatizacija) nekih psihičkih tegoba. Inače se i lezbejstvo i duže “samozadovoljavanje”, između ostalog, navode kao mogući uzroci bolnih menstruacija. Ova mišljenja koja podržava klasična medicina imaju u svojoj suštini nedobronamerni stav prema ženskom polu.

U izvesnim pitanjima koje se tiče higijene menstruacije ne slažu se u potpunosti lekari zapadnih i istočnih škola. Američki autori savetuju da žena za vreme mesečnog krvarenja održava svoju normalnu aktivnost, da može, ako to želi, i da se bavi sportom. Za Kineze je menstruacija, naprotiv, period smanjene otpornosti, te otuda smatraju da žena treba da bude pošteđena većih naprezanja. I jednima i drugima je ipak zajedničko da jasno znaju šta se događa u organizmu žene: seksualni hormoni u krvi opadaju, sluzokoža se ljušti i kroz nekoliko dana, zahvaljujući kontrakcijama, šupljina materice ostaje gotovo potpuno prazna. Bol može biti prouzrokovan grčem materičnog grlića, koji izaziva zastoj u oticanju izljuštene sluzokože i krvi. Usled toga se stvaraju ugrušci krvi, čije je izbacivanje sada još bolnije. Takođe i istovremena zapaljenja u maloj karlici, posebno zapaljenja materice i njene neposredne okoline, mogu dovesti do jačih menstrualnih bolova. Verovatno je i u takvim situacijama oticanje krvi otežano. Ponekad je prisutna i reumatska bolest slabinskih pršljenova i/ili krsne kosti, pa se za vreme bolne menstruacije (npr. kod zavaljene materice) bolovi međusobno povećavaju.

Bolne menstruacije, čiji je najčešći uzrok grčenje materičnog mišića, obično nestaju posle trudnoće, odnosno posle normalnog porođaja, pa se i to smatra terapijom.