Beli luk i med

Beli luk i med

Da li ste nekada jeli beli luk i med? Kada pročitate ovaj tekst verovatno da ćete poželeti da barem probate ovu kombinaciju, jer ćete saznati koliko je korisna za zdravlje. Odmah ćemo reći da je beli luk sa medom odlično sredstvo za vraćanje snage.

Posle gripa ili bolova u grlu (a ponekad i nakon teške virusne infekcije), telo može dugo ostati oslabljeno. Letargija, umor, pospanost, apatija su loši saputnici, naravno treba ih se rešiti što je pre moguće. Ali kako?

Decokcija belog luka u mleku sa dodatkom meda pomaže u obnavljanju snage. A evo kako se priprema ovaj eliksir, recept je prilično jednostavan.

Očistite jednu veliku glavicu belog luka, sipajte 300 ml mleka i kuvajte na laganoj vatri dok beli luk ne omekša. Procedite mlečnu čorbu, dodajte 1 kašiku meda i temeljno promešajte. Uzima se 3 puta dnevno, po 1 kašika pola sata pre obroka tokom 2-4 nedelje.

Vino od belog luka

Vino od belog luka koristi se u iste svrhe: oljuštite i iseckajte 100 g belog luka, sipajte 1 bočicu kvalitetnog domaćeg vina i ostavite na tamnom mestu 20 dana, i svakoga dana bocu protresite. Posle toga procedite. Uzimati 3 puta dnevno, pola sata pre obroka, po 1 kašiku vina. Ovaj lek se takođe koristi u lečenju ateroskleroze.

U ovom slučaju zasebno rastvorite jednu kašiku meda u mlakoj vodi i piti ujutru posle doručka.

Napomena: Ne biste trebali koristiti ove lekove ako ste alergični na bilo koju od njihovih komponenti, kao i tokom trudnoće, akutnih inflamatornih bolesti bubrega, pankreatitisa, gastritisa i čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu i povećane kiselosti želučanog soka.

Beli luk i med iz prvog recepta je blaža varijanta, sa kojom ipak treba biti oprezan i pre upotrebe potražiti savet lekara.