Varičela

Varičela

Varičela je virusna infekcija koja se često javlja kod dece, a ponekad i kod odraslih. To je bolest koju uzrokuje virus varicella-zoster, isti virus koji izaziva i herpes zoster, poznatiji kao zona. Varičela se prenosi kapljičnim putem ili direktnim kontaktom s tečnošću iz osipa kod zaražene osobe.

Jedna od karakteristika varicele jeste osip koji se javlja po telu. Počinje kao male crvene tačkice koje se potom pretvaraju u plikove ispunjene tečnošću. Ovi plikovi često svrbe i mogu se širiti po celom telu. Osip se obično prvo pojavi na licu, trupu i ekstremitetima pre nego što se proširi na ostatak tela.

Simptomi varicele obično počinju oko dve nedelje nakon izlaganja virusu. Pre nego što se osip pojavi, može se javiti groznica, bolovi u mišićima, umor i gubitak apetita. Ovi simptomi mogu trajati nekoliko dana pre nego što se osip u potpunosti razvije.

Veoma je važno izbegavati kontakt sa zaraženim osobama tokom perioda inkubacije, kako bi se sprečilo širenje virusa. Takođe, vakcina protiv varičele je dostupna i preporučuje se deci kako bi se zaštitila od ove bolesti.

Iako je varicela obično blaga bolest kod dece, može biti ozbiljnija kod odraslih osoba ili kod osoba sa slabijim imunološkim sistemom. Komplikacije varicele mogu uključivati infekciju plikova, posebno ako se plikovi češu i inficiraju, kao i upalu pluća.

Roditelji često pokušavaju da olakšaju simptome kod dece tokom perioda bolesti. To može uključivati hlađenje kože kompresama, kupanje u sode bikarbone radi smanjenja svraba i davanje acetaminofena ili ibuprofena za smanjenje groznice i nelagode.

Jedna od važnih stvari koju treba imati na umu je da osoba koja je imala varičelu obično razvija imunitet na ovu bolest za ceo život. Međutim, kod pojedinih osoba virus može ostati u organizmu i kasnije se aktivirati kao herpes zoster, što dovodi do pojave osipa i bolova duž nerva.

Prevencija varicele je ključna kako bi se sprečilo širenje virusa. Vakcinacija je efikasan način zaštite od ove bolesti. Dvostruka doza vakcine obično se daje u ranom detinjstvu kako bi se postigao imunitet.

U nekim slučajevima, ukoliko je došlo do izlaganja variceli, postvakcinalni imunoglobulin može se primeniti kako bi se sprečila ili ublažila infekcija. Ovo se obično radi kod osoba koje su izložene virusu, a nisu vakcinisane ili nemaju prethodno izgrađen imunitet na varicelu.

Ukratko, varicela je zarazna bolest koja se često javlja kod dece, ali može uticati i na odrasle osobe. Iako je obično blaga kod dece, može biti ozbiljnija kod odraslih ili osoba sa slabijim imunološkim sistemom. Vakcinacija je ključna u prevenciji ove bolesti, a olakšavanje simptoma tokom perioda bolesti može pomoći u smanjenju nelagode kod obolelih.