Uzroci anksioznosti

Skriveni uzroci anksioznosti

Uzroci anksioznosti su ponekad sasvim poznati, a ponekad potpuno skriveni, čak i osobama koje prolaze kroz ovu agoniju. Ako ste ikada bili u anksioznom stanju i poverili se svojim bližnjima, vrlo je moguće da vam je neko od njih ukazivao na moguće uzroke i savetovao vam šta biste trebali da preduzmete. Koliko god da vam je to zvučalo besmisleno, verujte da postoji velika verovatnoća da je bio u pravu. Jer niste jedini kojima se dešavalo da osećaju strahove bez jasnog razloga.

Anksioznost ne bira pol, godine ili socijalni status. Obično se javlja kao posledica emocionalnih i stresnih događaja, ali može se javiti i bez karakterističnih simptoma i znakova.

Kada se pojavi anksioznost, problem moramo rešavati u dva pravca.

 • Prvo potražite stručnu pomoć i pronađite efikasne tehnike koje će rešiti anksioznost.
 • Drugo, morate se vratiti u prošlost i otkriti koje su potencijalne situacije u kojima se kod vas javlja anksioznost, kao i kada se prvi put pojavila – ako je moguće da se toga prisetite. To će vam pomoći da nadjete najbolji način na koji ćete se osloboditi ovakvog psihičkog stanja. Naravno – uz stručnu pomoć. Kada znate koji su uzroci vaših strahova mnogo je lakše da se sa njima izborite, prateći uputstva stručnih lica.

Medjutim, veoma često anksiozne osobe ne mogu da otkriju uzroke svojih strahova, što otežava proces ozdravljenja. Objašnjenje je prosto – jer ni sami ne znate protiv čega treba da se borite i šta da promenite. Zato je važno da se dobro proanalizirate i da znate da postoje skriveni uzroci anksioznosti o kojima treba da mislite.

Dakle, ovo su skriveni uzroci anksioznosti na koje treba obratiti pažnju, jer se smatraju najčešćim i najrizičnijim:

 1. Nedovoljno razvijen društveni život,
 2. Nedostatak motivacije,
 3. Teško se nosite sa svakodnevnim stresom,
 4. Negativno razmišljanje,
 5. Nezdrava ishrana,
 6. Česta konzumacija alkohola,
 7. Iznenadne promene u životu (bilo da su ružne ili lepe),
 8. Netolerancija prema određenim zvucima i mirisima,
 9. Poremećaj sna (obično nesanica),
 10. Nizak nivo šećera u krvi.

Ukoliko kod vas postoji neki od ovih kriterijuma, razmislite da li je to uzrok vaših strahova? Ako ustanovite da jeste – onda ste na korak do izlečenja!