Trešnje lekovita svojstva

Trešnje lekovita svojstva

Trešnje sadrže mnogobrojna korisna lekovita svojstva za ljudsko telo, a takođe vas mogu spasiti od nekih opasnih bolesti.

Za početak, ovo ukusno voće može spasiti čoveka od prekomerne telesne težine zahvaljujući vitaminu B, koji pozitivno utiče na metabolizam.

Trešnjino lekovito svojstvo da blagotvorno deluje u normalizaciji rada creva je veoma bitno, ali ovo je samo početak. U nastavku ćete saznati da vam trešnje zaista mogu biti od velike koristi.

Da li znate da trešnje mogu pomoći kod nesanice? One sadrže melatonin, supstancu od koje zavisi zdrav i pravilan san. Konkretno, melatonin reguliše dnevni i noćni ciklus kada je u pitanju san, a to znači da vaš organizam uz pomoć njega prepoznaje kada je vreme da bude budan, a kada treba treba da se spava. To čini da niste pospani preko dana i da tokom noći ne patite od nesanice.

Trešnja je u stanju da normalizuje zgrušavanje krvi, sprečava stvaranje krvnih ugrušaka i jača zidove krvnih sudova. Sve zahvaljujući kumarinima, karotenoidima i flavonoidima. Takođe, gvožđe sadržano u trešnjama je od velike koristi za zdravlje Jedeći višnje, osoba se neće osećati tromo i slabo.

Antioksidanti koji se nalaze u trešnjama mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti i raka. Dijabetičari treba da jedu samo sveže trešnje, bez dodatka šećera.

Peteljke trešnje kao lek

Peteljke trešnjePeteljke trešnje su poznate kao lek u narodnoj medicini, jer takodje imaju svoja lekovita svojstva.

Na prvom mestu ćemo reći da je amigdalin u stanju da umiri centralni nervni sistem, koji se nalazi u peteljkama trešnje. Dakle, da biste se osećali smireno, vredi piti čaj od peteljki trešnje.

Čaj od peteljki trešanja je koristan i protiv bubrežnih kamenaca, za lečenje reume i ima blagotvoran uticaj na srce.

Sada kada znate za sva ova lekovita svojstva trešanja verovatno da ćete uživati u njima čak i više nego što ste do sada.