Šta je konjunktivitis

Šta je konjunktivitis?

Konjunktivitis, poznat i kao “crveno oko”, je upala konjunktive – tanak, proziran sloj tkiva koji pokriva beli deo oka i unutrašnju stranu kapaka. Ovo stanje može biti izazvano različitim faktorima kao što su bakterije, virusi, alergeni ili iritanti.

Postoje tri glavne vrste konjunktivitisa:

  1. Bakterijski konjunktivitis: Ovo se javlja kada bakterije inficiraju oko. Simptomi uključuju crvenilo, oticanje kapaka, suzenje, osećaj pečenja ili svraba.
  2. Virusni konjunktivitis: Uzrokovano je virusima, slično kao kod prehlade. Osim crvenila oka, može se javiti i svrab, suzenje, osetljivost na svetlost i pojava izlučevina.
  3. Alergijski konjunktivitis: Ovo stanje se dešava kada oko reaguje na alergene kao što su polen, prašina ili dlaka kućnih ljubimaca. Simptomi uključuju crvenilo, svrab, suzenje i osetljivost na svetlost.

Simptomi konjunktivitisa mogu varirati u zavisnosti od uzroka. Ponekad se mogu javiti i dodatni simptomi kao što su otežano otvaranje oka ujutru, osećaj peska ili stranog tela u oku, kao i blagi bol.

Lečenje konjunktivitisa zavisi od uzroka:

  • Bakterijski konjunktivitis se često tretira antibioticima u obliku kapi ili masti koje se nanose direktno na oko.
  • Virusni konjunktivitis obično ne zahteva poseban tretman i prolazi sam od sebe. Topli oblozi mogu pružiti olakšanje simptoma.
  • Alergijski konjunktivitis se često leči antihistaminicima ili mastima koje smanjuju otok i svrab.

Prevencija konjunktivitisa može uključivati izbegavanje dodirivanja očiju prljavim rukama, redovno pranje ruku, posebno nakon korišćenja javnih mesta, kao i izbegavanje deljenja peškira ili kozmetike za oči sa drugima. Ako je konjunktivitis uzrokovan alergijom, izbegavanje alergena može pomoći u sprečavanju ponovnog javljanja.

U većini slučajeva, konjunktivitis nije ozbiljno stanje i obično prolazi sam od sebe ili uz minimalan tretman. Međutim, ukoliko se simptomi pogoršaju ili traju duže od nekoliko dana, važno je potražiti savet od oftalmologa ili lekara kako bi se identifikovao uzrok i propisao odgovarajući tretman.