Giht

Šta je giht i kako se leči

Giht je tip artritisa koji se javlja zbog prekomerne količine mokraćne kiseline u krvi, što dovodi do stvaranja kristala urata u zglobovima. Ovi kristali mogu izazvati upalu, bol i otežano kretanje. Tipično, giht pogađa veliki zglob na nozi, kao što je zglob palca na stopalu, ali može uticati i na druge zglobove.

Lečenje gihta obuhvata promene u načinu života, ishrani i lekovima. Evo nekoliko ključnih koraka u lečenju gihta:

  1. Izmene u ishrani: Smanjenje unosa hrane bogate purinima, poput crvenog mesa, morskih plodova, alkohola (posebno piva) i fruktoze, može pomoći u smanjenju nivoa mokraćne kiseline. Povećanje unosa vode takođe može pomoći u eliminaciji viška mokraćne kiseline iz organizma.
  2. Lečenje akutnih napada: Ukoliko dođe do napada gihta, lekari mogu propisati lekove poput nesteroidnih antiinflamatornih lekova (NSAIL), kortikosteroida ili kolhicina kako bi se smanjila upala i ublažili simptomi.
  3. Terapija za smanjenje nivoa mokraćne kiseline: Lekovi poput alopurinola ili probenecida mogu se propisati kako bi se smanjila proizvodnja mokraćne kiseline ili povećalo izlučivanje urata iz organizma.
  4. Promene u načinu života: Održavanje zdrave telesne težine, redovno vežbanje i izbegavanje faktora koji mogu izazvati napade gihta, poput alkohola i određenih namirnica, mogu biti od pomoći u kontroli simptoma.

Giht je hronično stanje, ali uz odgovarajući tretman, ishranu i pravilno lečenje, simptomi se mogu kontrolisati, a napadi gihta mogu se svesti na minimum. Važno je pratiti savete lekara i prilagoditi terapiju prema individualnim potrebama kako bi se postigao najbolji mogući rezultat. Uvek je preporučljivo konsultovati se sa stručnjakom pre započinjanja bilo kakvog tretmana za giht.