Šta je autofagija

Šta je autofagija?

Mnogi od vas se možda pitaju šta je autofagija, pa ćemo vam sada objasniti kako funkcioniše ovaj fenomen.

Nakon što je japanski naučnik Yoshinori Osumi dobio Nobelovu nagradu za medicinu upravo iz ove oblasti, svi su počeli govoriti o autofagiji! I tako se novi trend odmah pojavio u wellness industriji – dijeta 16/8, poznata i kao povremeni post ili autofagija. Fitness treneri, holivudske zvezde, pa čak i vrhunski lekari već uveliko koriste principe autofagije u svojoj ishrani. Konkretno, korist od autofagije je mnogostruka, a pre svega zdrava!

Šta je autofagija i kako je povezana s prirodnim gubitkom kilograma i zdravijim uticajem na organizam?

Kako funkcioniše proces autofagije?

Dakle, naše ćelije su sposobne za jedan divan proces koji se zove autofagija, a koja funkcioniše na genetskom nivou. Taj proces pokreće nedostatak određenih aminokiselina: leucin, arginin, lizin i metionin, kojih ima najviše u životinjskim proizvodima. Na taj način možemo sa sigurnošću reći da čak i ponekad zamjenjujući životinjske belančevine biljnim, doprinosimo procesu autofagije, usporavamo proces starenja i smanjujemo rizike od tumorskih i kardiovaskularnih bolesti.

Uz pomoć gladovanja, ćelije organizma se mogu naterati da gladuju, usled čega počinju “jesti same sebe“, a pri tom još i izbacuju otpadne materije. Zar ne zvuči divno?

Ali sa autofagijom ipak ne treba preterivati, jer ako ste stalno pothranjeni, tada se autofagija neće zaustaviti u pravoj fazi, što će dovesti do procesa degeneracije. Stoga je postupak posta nezamisliv bez prekida posta. Najpopularnija i lako dostupna šema povremenog posta je 16/8, što znači 16 sati posta i 8 sati hranjenja.

Autofagija

Na primer, osoba može jesti između 10 sati ujutru i 18 sati popodne, a ostatak vremena piti vodu ili biljne čajeve. Na taj način u organizmu će se započeti i neko vreme odvijati autofagija, kao prirodni proces reciklaže.

Istraživač sa Sveučilišta Južne Kalifornije Walter Longo već godinama proučava post i nalazi da autofagija zaista obavlja svoj posao. Ovaj naučnik je dokazao da isprekidan post poboljšava kognitivne funkcije, povećava osetljivost tkiva na inzulin, snižava krvni pritisak i otkucaje srca, odgađa pojavu tumora, sprečava upalne bolesti, podstiče regeneraciju krvnih ćelija i stimuliš imunološki sistem. Eksperimenti na miševima potvrdili su da je isprekidan post prevencija dijabetesa, kao i tumorskih, kardiovaskularnih i neurodegenerativnih bolesti.

Autofagija – novi pristup ishrani

Najnovija saznanja o autofagiji su u suprotnosti sa dosadašnjim načelima čestog hranjenja kao zdravog načina ishrane. Naučne studije na miševima pokazale su da su za isti dnevni unos kalorija miševi hranjeni u razmacima od 12 sati zdravstveno nadmašivali one koji su jeli česte i manje obroke. Miševi koji su hranjeni po principima autogagije su poboljšali san i nisu razvili metaboličke bolesti.

Stoga, ako nemate vremena za jelo na poslu, a za sto sedate samo ujutro i/ili uveče, dakle imate veliki razmak izmenju obroka, prema naučnim saznanjima je ovo izvrsna vest za vas.

Pauza od najmanje 12 sati ili više izmenju dva obroka pokreće autofagiju. Ovom dijetom se sanjuju masne naslage u telu, ali se mišići ne gube, smanjuje se nivo holesterola i glukoze u krvi. A pored toga, otvara se i mogućnost da se u procesu autofagije čak i oštećene ćelije unište i da ih zamene nove i zdrave.

Šta je autofagija?

Dakle, odgovor na pitanje “Šta je autofagija?” glasi: Autofagija je oblik povremenog posta u trajanju od 12 do 16 sati dnevno.

Ovde treba znati da ovaj vid dijete ipak nije za svakoga, te da nije poželjno da se primenuje u izrazito dugom vremenskom periodu. Pa pre nego što se odlučite za ovaj način dijete trebalo bi da se prvo posavetuje sa svojim lekarom koji je dobro upoznat sa vašim opštim zdravstvenim stanjem. On će proceniti da li je će vašem organizmu prijati povremeni post ili možda vi niste kandidat za ovaj oblik dijete.