Smokve

Smokve – Ko treba da ih jede, a ko ne?

Smokve se preporučuju ljudima za prevenciju različitih bolesti, jer je ovo voće skladište korisnih vitamina i minerala koji sprečavaju razvoj mnogih bolesti, pa čak i karcinoma.

Smokve se preporučuju da obnove snagu onima koji su nedavno bili bolesni. Čaj od listova smokve koristi se za lečenje prehlade, bronhitisa i drugih respiratornih bolesti.

Plodovi smokve pomažu u obnavljanju srčanog ritma i sprečavaju razvoj kardiovaskularnih bolesti. Narodna medicina ih preporučuje i za tretiranje crevnih bolesti, gde spadaju i crevni paraziti.

Priča se da su smokve odlična prevencija proširenih vena. Dovoljno je jesti 4-5 suvih smokava dnevno i možete zaboraviti na težinu u nogama, grčeve i natečenost.

S obzirom da smokve sadrže veliku količinu kalijuma i magnezijuma, ovo voće vam pomaže da smanjite rizik od srčanog i moždanog udara, i da se brže oporavite nakon jakih napora.

Smokva je po svom sastavu zaista izuzetno lekovito voće. Ona premašuje banane u sadržaju kalijuma, a jabuke u sadržaju gvožđa. Pored toga sadrži i veliku količinu vitamina B.

Preporučuje se davanje smokava deci kako bi se kod njih smanjila mogućnost za pojavu alergijskih reakcija.

Dakle, plodovi smokve koriste se u medicini kod bolesti kardiovaskularnog sistema, proširenih vena, anemije, zatvora, prehlade i bronhitisa.

U narodnoj medicini smokva se koristi na nebrojano načina, ali najčešće kao prirodni laksativ.

Kada uberete smokvin list ili plod iz njih će poteći mleko koje se koristi za lečenje rana i uklanjanje bradavica.

Smokve se beru rano ujutru u rukavicama, jer pod uticajem sunčeve svetlosti listovi ove biljke luče sok koji na koži izaziva peckanje, slično koprivi.

Može se reći da je jedina mana smokava to što sadrže puno šećera, naročito one suve i takav proizvod će biti izuzetno opasan za ljude sa dijabetesom. A ne preporučuju se ni osobama sa hroničnom hipotenzijom, jer može dramatično da snizi krvni pritisak.