Semenke bundeve i med

Semenke bundeve i med kao lek

Sada ćete saznati zbog čega su semenke bundeve toliko korisne za zdravlje i kako da upotrebljavate semenke bundeve i med kao lek.

Ove semenke su bogate proteinima i korisnim mastima. Ali mora se reći da reč bogate čak ne prikazuje stvarnu sliku o njima, jer su mnogo korisnije nego što očekujete, pa se tradicionalno upotrebljavaju i kao lek.

Semenke bundeve u sebi sadrže oko 50% ulja i 30% kvalitetnih proteina. Zbog toga su veoma korisne za decu, adolescente i starije osobe, dakle svima onima kojima su potrebni visokokvalitetni proteini i energetske supstance.

Važno je znati da su semenke bundeve jedan od najboljih izvora cinka i Omega-6 masnih kiselina, a naravno ne sadrže holesterol. Cink je mineral koji normalizuje rad mozga, poboljšava pamćenje, smanjuje umor i razdražljivost i normalizuje san. A za to je dovoljna količina od samo 20 oljuštenih semenki dnevno.

Cink je posebno potreban mladima u adolescenciji i starijim osobama. Kod tinejdžera semenke bundeve sprečavaju pojavu akni  i masne peruti u kosi; a kod starijih muškaraca mogu da spreče pojavu raznih bolesti, naročito upalu prostate. Za ovaj efekat smatra se da je dovoljno pojesti 40 semenki dnevno, 20 ujutru i 20 popodne – pre obroka.

Seme bundeve sadrži ogromnu količinu arginina. Kada ulazi u naše telo, ova aminokiselina se pretvara u azotni oksid, koji utiče za širenje arterija i krvnih sudova, što poboljšava cirkulaciju krvi.

Semenke bundeve i med

Semenke bundeve su takođe efikasan prirodni lek protiv crevnih parazita, pa je tako nastao i narodni lek SEMENKE BUNDEVE SA MEDOM.

Ako želite da se rešite crevnih parazita potrebno je da sameljete 150 g semenki bundeve i pomešate ih sa 3 kašike meda. Ovu smesu podelite na tri jednaka dela i tri dana zaredom pojedite po jedan deo, ujutru na prazan stomak. Treći dan, pola sata nakon što ste ih pojeli, korisno je da popijete i neko bezbedno sredstvo za pražnjenje creva.

Redovna konzumacija semenki bundeve sa medom preporučuje se i starijim muškarcima koji imaju problema sa prostatom. Potrebno je samo da pomešaju mlevene semenke sa medom, da to izgleda kao gusta kaša, i da svakodnevno uzimaju po jednu ili dve kašike dnevno. Ovo je i prevencija i lek za bolesti prostate.

Semenke bundeve i med takodje pomažu mršavim ljudima da se ugoje, korisne su za suzbijanje suvog kašlja i poboljšavanje cirkulacije u celom telu.

Seme bundeve poznato je od davnina po svom posebnom delovanju da čisti creva od parazita, pa se smatra da ko redovno jede ove semenke, nema šanse da zadrži parazite u svom stomaku.